Nemzetközi hírű pécsi agykutatót avattak díszdoktorrá

Buzsáki György agykutató lett az egyetem díszdoktora

A szeptember elsejei Város Napján és a Magyar Felsőoktatás Napján rendezték meg a Pécsi Tudományegyetem 650. alapítási évfordulójának alkalmából azt az ünnepi szenátusi ülést, melyen Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adományozta az egyetem Buzsáki György pécsi agykutatónak a díszdoktori címet, valamint az eseményen adták át az egyetem további elismeréseit is.  

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójának évében az egyetem az Általános Orvostudományi Kar előterjesztése alapján Doctor Honoris Causa díszdoktori címet adományozott Buzsáki György agykutató részére, az ideghálózatok szerveződésének és működésének nemzetközi hírű kutatásáért, az agyi ritmusokat támogató sejtcsoportok felfedezéséért, valamint az idegtudományok területén végzett innovatív kutatásaiért.

Buzsáki György agykutató lett az egyetem díszdoktora

Buzsáki professzor Pécsen nevelkedett, orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1974-ben, majd Ph.D. fokozatát 1984-ben az idegtudományok területén a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten szerezte. A leggyakrabban idézett idegtudósok egy százalékába tartozik, az Amerikai Tudományos Akadémia, az Academiae Europaeae és a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Számos vezető, idegtudományokkal foglalkozó folyóirat, így a Science és a Neuron folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja. Az Université Aix-Marseille, a Kaposvári Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem honoris causa doktora. A 2011-es „Agy-díjat” Somogyi Péterrel és Freund Tamással megosztva kapta. Buzsáki György a szerzője a népszerű, idegtudománnyal foglalkozó “Rhythms of the Brain” (Az agy ritmusai) című könyvnek.

Az ITSH pécsi vezetője munkahelyeket teremt a városban

A Pécsi Tudományegyetem Pro Universitate Quinqueecclesiensis kitüntetésben részesítette Christopher Wilsont, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatóját. Wilson 2015-ben történt megbízása óta az ITSH pécsi foglalkoztatottjainak létszáma több mint 300 fővel növekedett, ezáltal a cég nagymértékben hozzájárult a PTE-n végzett hallgatók elhelyezkedéséhez, javítva ezzel a város foglalkoztatási helyzetét is.

Kovács L. Gábor kutatásainak köszönhetően gyorsabban menthetnek életeteket az orvosok

Az egyetem Universitate Quinqueecclesiensis kitüntetésben részesítette Kovács L. Gábor egyetemi tanárt több évtizedes, magyar, német és angol nyelven történő oktatási-képzési munkájáért, az endokrin rendszer és az idegrendszer kapcsolatának nemzetközi hírű elemzéséért, mely tevékenységének eredményeképpen a krízishelyzetben lévő betegekben zajló patológiás folyamatok azonnal kezelhetővé váltak.

Az egyetem Nagy Lajos király díjat adományozott a Pécsi Püspökség részére az egyház első magyar egyetem alapításában tett kiemelkedő tevékenységeiért, amely a 14. században meghatározta a magyar oktatás, tudomány, kultúra irányát és fejlődését.

A Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárrá nevezte ki Drinóczi Tímeát, az Alkotmányjogi Tanszék oktatóját, Kőhalmi Lászlót, a Kriminológiai és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék oktatóját, Komócsi Andrást, a Szívgyógyászati Klinika oktatóját, Koppán Miklóst, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oktatóját, Mangel Lászlót, az Onkoterápiás Intézet oktatóját, Reuter Gábort, az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet oktatóját, Schwarcz Attilát, az Idegsebészeti Klinika oktatóját, Varga Csabát az Orvosi Népegészségtani Intézet oktatóját, Tamás Pétert, a Sürgősségi Ellátás és Egészségpedagógiai Intézet Klinikai Koordinációs és Neveléstudományi Tanszékének oktatóját, Szécsi Gábort, a Kultúra-, Könyvtár- és Társadalomtudományi Intézet oktatóját.