Nincs veszély a pécsi klinikákon

A Bors a szekszárdi Balassa János Kórházva azt írta, hogy húsevő baktériummal fertőződött meg több beteg, akiket a pécsi kórházban kezeltek. A Pécsi Tudományegyetem cáfolja az értesülést.

hirdetés

A Bors cikke idézi Almási Istvánt, az egészségügyi intézmény higiénikus főorvosát, aki szerint január óta azt tapasztalják, hogy megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltő baktériumok száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldenek különböző beavatkozásokra .

Almási István szerint szóltak a problémáról a pécsi kollégáknak, de nem történt javulás. Szerinte Pécsen nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat.

Kresák Gergely, a PTE főigazgatói hivatalának megbízott vezetője szerint azonban az elmúlt fél évben nem kaptak olyan jelzést Szekszárdról, amely alapján intézkedniük kellett volna. Alább a PTE hivatalos álláspontja olvasható.

“Több magyar médium hozott le cikket a Tolna Megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa nyilatkozata alapján, a Pécsről átvett betegek methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzöttségéről.

A fertőző betegségek jelentésének rendjéről a 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet előírásait kell figyelembe venni, így a megemelkedett esetszámot a betegellátó intézménynek 24 órán belül minden esetben jeleznie kell az egészségügyi államigazgatási szerv irányába.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a Kórházhigiénés Szolgálat foglalkozik többek között a cikkekben említett fertőzött esetek nyilvántartásával is. Intézményünkhöz az elmúlt fél évben sem a Tolna Megyei Balassa János Kórháztól, sem a hatósági jogkörű Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amelyben alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében.

Az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve kijelenthető, hogy a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA-fertőzések esetszámában nem növekedés, hanem kis mértékű csökkenés volt tapasztalható.”