Mindenki orvos akar lenni?

Már zajlik a jelentkezés a 2017/2018-as tanévre, a középiskolások számos képzés közül választhatnak. Melyek a legnépszerűbb karok és képzések? Hova a legnehezebb bekerülni? Idén bővül a kínálat? Milyen új képzések indulnak és melyeket szüntetnek meg? Milyen változások várhatóak a PTE-n? Rövid tények és statisztikák.

hirdetés

A PTE Oktatási Hivatalának tájékoztatása szerint az elmúlt években a hallgatók száma körülbelül 20 ezer fő körül stabilizálódott – 2015-ben 19 799 fő, 2016-ban 19 684 fő koptatta az iskolapadokat.

A legnépszerűbb szakoknak továbbra is az általános orvos, az ápolás és betegellátás, a jogász, a pszichológia, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a műszaki informatika számít. Az osztatlan tanári képzések és az egészségtudományi képzések is vonzóak.

Ebben az évben is frissít az egyetem: a pécsi bölcsészkaron az angol mellett immár német nyelven is elérhető a pszichológia alapképzés. Szintén új lesz az egészségtanári, ami az ország néhány egyetemén volt már, azonban Pécsen eddig nem – mondta Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója. A sport és rekreációszervezői szak pedig ugyan nem új, de struktúrájában fog változni, azon belül a szakirányok szerveződnek át.

Lengvárszky szerint keményen kellett dolgozni, hogy ne veszítsen vonzerejáből a pécsi egyetem
Lengvárszky szerint figyelni kell a munkaerőpiac változásait

Azt is elmondta, nem lesz olyan képzés, ami megszűnne, így tehát a PTE páratlanul gazdag kínálata megmarad.

Nincsen olyan cél és szándék a képzések indulása és megszűnése között, ami az egyes tudományterületek erősítését szolgálnák a másik ellenében.

– Számos dolog befolyásolja azt, hogy mi alapján indul egy képzés vagy éppen szűnik meg. Fontos szemügyre venni a munkaerőpiacot, megvizsgálni azt, hogy mire van éppen kereslet. Ebben az irányban érdemes gondolkodni a képzéseket illetően.

Az oktatási hivatal szerint a legtöbben a bölcsészkarra és az Egészségtudományi Karra adják be a jelentkezésüket az utóbbi évek adatai  alapján.

egyetemistáak
Egyre nagyobb a túljelentkezés

A jelentkezők és a felvettek aránya is beszédes: már hosszú ideje kiemelkedő az orvosin a kilencszeres túljelentkezés, ami más karon átlagosan ez 4-4,5 körül alakul.

A honi és külföldi hallgatók felvett számát tekintve az orvostudományi kar kiemelkedő számokkal rendelkezik már sokadik éve.