Pécsett tanulhatnak Európa sürgősségi orvosai

Fontos ez a képzés a sürgősségi orvosoknak

Az Európai Trauma Tanfolyam (European Trauma Course, ETC) az európai székhelyű, balesetet szenvedett súlyos betegek ellátásáért felelős, nagy nemzetközi szervezetek kezdeményezésére és együttműködésével jött létre. Magyarország hetedik Európai Trauma Tanfolyamát 2017. január 5-7. között Pécsett tartják.

hirdetés

A nagy európai szervezetek szükségét érezték egy európai szemléletű, modern baleseti tanfolyam megalkotásának. Erőfeszítéseik eredményeként üdvözölhetjük 2014-töl már Magyarországon is az ETC-t. A tanfolyam elsődleges célközönsége a sürgősségi orvosok, sebészek, baleseti sebészek, altatóorvosok, és a hozzájuk kapcsolódó társszakmák érintett képviselőinek köre.

Fontos ez a képzés a sürgősségi orvosoknak
Fontos ez a képzés a sürgősségi orvosoknak

A tanfolyam során mindegyikük a saját tapasztalatát és szakirányú tudását is felhasználva, számos szimulációs gyakorlat során fejleszti tovább az eddig megismert egyedi ellátási tevékenységet egy csapatmunkán alapuló ellátási formára. A gyakorlatok során a résztvevőknek lehetőségük nyílik gyakorolni az egyes csapattagokra, illetve a team vezetőjére háruló feladatokat is. A tanultakról a tanfolyam végén elméleti és szimulációs gyakorlati vizsgán is számot adnak. A vizsgák sikeres teljesítését követően egy nemzetközileg elismert és nyilvántartott diplomát kapnak kézhez.

A tanfolyam során kiemelkedő teljesítményt mutató hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy egy instruktorképző tanfolyam elvégzése után önmaguk is oktatóként tevékenykedhessenek tovább bármelyik európai ETC tanfolyamon.

Magyarország hetedik ETC tanfolyamát 2017. január 5-7. között Pécsett rendezik, mellyel kapcsolatban Verzár Zsófia, a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője, a tanfolyam egyik oktatója elmondta: „Jól jelzi az esemény nemzetközi és gyakorlatorientált jellegét, hogy öt országból érkeznek az oktatók, és 32 szimulációs gyakorlatot végeznek majd el a résztvevők. A tanfolyam magyarországi bevezetésében jelentős szerepet játszott a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, az Országos Baleseti Sebészeti Intézet is. A kezdeményezés hosszútávú célja egy olyan, minden érintett szakember számára elérhető, a nemzetközi ellátásban működő rendszer hazai elterjesztése, amely elősegíti a súlyos balesetet szenvedett betegek egységesített, modern, szakszerű ellátási elveinek népszerűsítését és oktatását, ezáltal hozzájárul a szakellátás minőségi fejlődéséhez és a betegbiztonság fokozásához”.