Rangos elismerésben részesült a PTE két hallgatója is!

A PTE világhírű

Az MTA Székházában adták át a napokban az Akadémiai Ifjúsági Díjat, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó fiatal tudósok elismerését tizennyolcan kapták meg az idén. A Pécsi Tudományegyetem két fiatal kutatója is e rangos elismerésben részesült!

hirdetés

Takács Attila, az MTA-PTE Szelektív Kémiai Szintézisek Kutatócsoport posztdoktora díjazott pályamunkájában palládium-katalizált aminokarbonilezési reakciókat vizsgált, míg Orsi Gergely, az MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoport tudományos munkatársa funkcionális MRI segítségével végzett fájdalomkutatásáért vehette át a díjat.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó, 30 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. Az Akadémiai Ifjúsági Díj célja elsősorban a pályamunkájuk és intézeti igazgatójuk minősítése alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számban való elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása. 1983-tól a pályázók korhatára 35 évre emelkedett, és az egyéni teljesítmény mellett a csoportmunka is elismerési lehetőséget kapott. A pályaműveket az MTA Titkárság illetékes tudományterületi főosztálya szakértők bevonásával rangsorolja. Ennek alapján az Akadémia főtitkára dönt a díjak odaítéléséről.