Rémisztő adatok a pécsi amputációkról

A 18. században még ezekkel vágták le a végtagokat

Az amputáció egy radikálisnak tűnő rutinműtét, mellyel életeket mentenek. Pécsett évente több mint száz ilyen beavatkozást hajtanak végre. 

hirdetés

Nemrég látott napvilágot a sokkoló hír, miszerint naponta tíz olyan amputációt végeznek az orvosok Magyarországon, melyek során cukorbetegség miatt kell valakinek a lábát levágni. Ilyen műtétből 2014-ben 3658 volt, ami azt jelenti, hogy minden kétszázadik cukorbeteg lábát amputálni kell. A megrendítő számok hatására utánajártunk annak, hogy Pécsett hány amputációt hajtanak végre – nem kizárólag cukorbetegeken.

A cukorbetegség nem csak elhízáshoz vezet
A cukorbetegség nem csak elhízáshoz vezet

Dr. Menyhei Gábor professzor, a pécsi egyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, a verőereket érintő betegségek miatti végtageltávolításokat a klinikán végzik, ahol évente 140-150 alsó végtagi amputáció történik.

Az Érsebészeti Klinika mellett – tette hozzá – végeznek amputációkat a Traumatológiai Klinikán is baleseti sérülteken, noha az amputációk leggyakoribb okát Pécsett a súlyos alsó végtagi érbetegségek jelentik.

Ezeknek az amputációknak az 50 százaléka cukorbetegség miatt kialakult súlyos szöveti gyulladás vagy súlyos keringészavar miatt történik. Emellett más súlyos betegségek következtében is kénytelenek amputációkat végezni, a balesetek miatt amputált végtagok aránya azonban kevesebb mint 10 százalék, mondta.

Dr. Menyhei Gábor professzor kiemelte, hogy az amputáció nem számít nagy rizikójú műtétnek, eredménye életmentő, hiszen a betegek végtagszöveteinek elhalása során olyan anyagok jutnak a keringésbe, amelyek az életfontosságú szerveket károsíthatják. Ez előbb vagy utóbb a beteg halálához vezet.

– Amputációt csak akkor végzünk, amikor nincsen már lehetőség keringésjavító beavatkozásra, műtétre, ha a szövetkárosodás visszafordíthatatlan, vagy ha az erek állapota már nem teszi lehetővé a helyreállító érműtétet – mondta a professzor.

A 18. században még ezekkel vágták le a végtagokat
A 18. században még ezekkel vágták le a végtagokat

Kérdésünkre, hogy mi történik az amputáción túlesett betegekkel, a klinika igazgatója elmondta, hogy a műtét után a betegek a klinika rehabilitációs osztályára kerülnek kezelésre, ahol szakorvosok, szakdolgozók és gyógytornászok segítségének köszönhetően tanulják meg, hogy miként éljenek önálló életet művégtaggal. Ennek sikere azonban nagyban függ a beteg együttműködő képességétől is.