Sportösztöndíjakat adtak át a PTE-n

Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) első sportösztöndíjait, melyeket azok a PTE-hallgatók nyerhettek el, akik kiemelkedő eredményt értek el a sport bármely területén, beleértve természetesen – az esélyegyenlőség jegyében – a parasportot is. Ezentúl minden szemeszterben kiírják majd a pályázatokat.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem számára fontos mérföldkő volt, hogy az intézmény vezetésének szorgalmazására az elmúlt év végén megalakult a PTE Sport és Parasport Bizottság, amely első feladatának tűzte ki, hogy a PTE-n kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó hallgatókat, illetve azokat a sportolókat, akik az egyetemi versenyeken sikeresen képviselik a pécsi egyetemet, ösztöndíjban részesítsék. Az erre vonatkozó pályázatot minden naptári évben két alkalommal írja ki a bizottság, a tavaszi, valamint az őszi szemeszterre. Az esélyegyenlőség jegyében a parasportoló hallgatók is bármely kategóriában pályázhatnak.

A négy kategória megkülönbözteti az egyetemi minőségi sportot, a csapat vagy egyéni sportágban első osztályú sportolót, a válogatott szintet, míg a legmagasabb kategória a „Martinek János kiemelt sportösztöndíj”. A korábbi öttusázó olimpiai bajnokról, egykori PTE-hallgatóról elnevezett kategóriában az a hallgató pályázhat sikeresen, aki olimpián vagy paralimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon vagy Universiadén felállhat a dobogóra. A Martinek János ösztöndíj egyszeri, háromszázezer forint támogatást jelent a nyertes hallgatónak, de a másik három kategóriában járó 80, 120, illetve 160 ezer forintos ösztöndíj is komoly segítség lehet a sportban is sikeres fiatalok számára.

Ebben a szemeszterben Martinek János ösztöndíjban Berta Dániel vívó, valamint Bali Dániel és Mazács Fanni aerobikosok részesültek. A négy kategóriában összesen 29 hallgató pályázott, közülük 18-an nyertek el sportösztöndíjat.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az ösztöndíjak kapcsán elmondta, hogy minden tisztelet megjár azoknak, akik amellett, hogy egy adott tudományterületen értékes diplomához jutnak várhatóan a pécsi egyetemen, még arra is marad energiájuk, hogy a sport területén a tehetségüknek és a szorgalmuknak köszönhetően kimagaslót nyújtsanak. „Az ilyen hallgatók valóban minden segítséget és támogatást megérdemelnek” – tette hozzá a rektor.