Szemétből építenek csodaautót a pécsi egyetemisták

Újabb különleges jármű megépítésén fáradoznak a Pécsi Tudományegyetemen. Háber István és kutatócsapata már több alkalommal is sikeresen vett részt saját tervezésű autóval nemzetközi fogyasztási versenyeken. Ezúttal újrahasznosítható anyagokból készítenek utcai közlekedésre is alkalmas járművet.

hirdetés

Az eddig megszerzett tudásukat fejlesztik tovább a PTE műszaki és informatikai karának szakemberei, miután a korábbi autóikhoz képest már az utcai közlekedés szabályainak is megfelelő jármű megépítésén fáradoznak.

– Az a célunk, hogy ez a jármű továbblépés és referencia legyen az előzőekhez képest. Még a nagy autógyártók sem tudták még megoldani azt, hogy autóik – még az új generációs, elektromos járműveik sem – újrahasznosíthatóak legyenek. Ezen kocsik legnagyobb része hulladék lesz, miután már nincs szükség rájuk. Mi újrahasznosítható műanyagok felhasználásával szeretnénk új járművet alkotni, ráadásul szénszál helyett szintén lebomló anyagot alkalmaznánk. Az autó üzemanyagcellával, hidrogén energiaforrással működne, elektromos hajtáslánccal, de szeretnénk napelemeket is rászerelni, amelyek a hajtás során kiegészítő energiaforrásként funkcionálnának – mondta Háber István.

orca
Egy korábbi fejlesztés, az ORCA

A dizájn, a külső forma már kész, mindezeket csiszolják most össze, hogy minden megfeleljen majd a gyártási követelményeknek. Ebben egy pécsi üzemmel is együttműködnek, amely az autóiparban tevékenykedik és szintén a biokompozit anyagok területén szeretne továbblépni.

A PTE nemrég nagyobb összeget nyert egy komplex pályázati program keretében, ebből jut forrás majd az új jármű fejlesztésére is, de magára a gyártásra nem, hiszen a rájuk eső részből az előkészítő munkára és a teljes tervdokumentáció elkészítésére lesz csak elegendő pénz. Épp ezért partnereket és szponzorokat is keresnek a további megvalósítás érdekében.