Szorosabb együttműködés a PTE és a Richter között

Együttműködési megállapodást kötött a Richter Gedeon Nyrt., a Pécsi Tudományegyetem és Pécs városa. A PTE és a gyógyszergyártó cég között már 2010 óta működik szakmai kapcsolat, amelynek kiterjesztése és megerősítése a kedd délelőtt aláírt megállapodás. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Zrt. vezérigazgatója és Páva Zsolt, Pécs polgármestere vettek részt a sajtótájékoztatón.

hirdetés

A korábbi együttműködés gyümölcse a 2014-ben, Kővágószőlősön megnyílt Grastyán Endre Kutatóközpont, ahol a PTE és a Richter szakemberei közösen végeznek tudományos munkákat és kutatásokat.

Bogsch Erik elmondta, a sikerekhez mindig szükség van profi egyetemi, akadémiai háttérre, szakemberekre, akikkel újabb innovációkat lehet elérni.

Az ehhez hasonló együttműködések fontosak a versenyképes hazai kutatáshoz és a tehetséges fiatal kutatók képzéséhez.

Szerinte azért is jelentős a város és az egyetem számára egy ilyen megállapodás, mert a Richter az egyetlen olyan hazai székhelyű cég, amely kiterjedt európai hálózattal rendelkezik, így a kutatások során elért eredmények a határokon túl is átívelhetnek.

A vezérigazgató említést tett arról is, hogy legújabb vizsgálataik a nőgyógyászati készítményekkel kapcsolatban folynak, a PTE-n is kiemelt szerepet fognak kapni az ezekkel foglalkozó kutatások.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta, a nagy magyar egyetemek számára egyértelműen az egyik legfőbb kiugrási lehetőség a gyógyszerkutatás, és nagy öröm, hogy ilyen neves partnert tudhatnak magunk mellett ezen a területen. A Pécsi Tudományegyetem magasan kvalifikált szakembergárdája és a Richter Gedeon Nyrt. profizmusa és stabil háttere garancia lehet a sikerre, külön öröm, hogy a városvezetés is támogatja munkát – hangsúlyozta a rektor.

Páva Zsolt polgármester szerint minden olyan kezdeményezés fontos a város számára, amely új munkalehetőségeket teremthet és a tudomány fejlődését segíti elő. Főleg, ha a gyógyszeriparról van szó, hiszen az ezen a téren történő kutatásokban, fejlesztésekben komoly lehetőségek vannak.

richter gedeon, pte03

Habár a megállapodás szorosan az egyetem és a Richter Gedeon között jött létre, Pécs az utóbbi időkben részt vett minden olyan fejlesztésben, amely az egyetem javát szolgálja.

Hozzátette, a város mindig készenlétben fog állni, mindig kész lesz majd forrásokat biztosítani a cég és az egyetem közös kutatásai számára.