Rengeteg diák akar Pécsett tanulni

Mintegy 5000 új hallgatót köszönthet a PTE ősztől, ehhez később a külföldi és a pótfelvételin bekerülő hallgatók is csatlakozhatnak, így akár a 6000-et is meghaladhatja a létszámuk. Az elmúlt öt év legeredményesebb felvételi eljárását tudhatja maga mögött a pécsi egyetem, növekedett az első helyen jelentkezők száma is, amivel az országban az ötödik legnépszerűbb intézménynek számít. 

Első helyen közel kétszázzal többen jelölték a PTE-t, mint legutóbb, és az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége is töretlen, a finanszírozott helyekre felvettek száma is nőtt, közölte a Pécsi Tudományegyetem. A felvett tanulók – 4870 fő – fele a PTE alapképzésein kezdheti meg tanulmányait, míg az osztatlan és mesterképzéseken körülbelül minden harmadik leendő hallgató tanulhat. A nappali munkarend és az állami ösztöndíjas forma most is a legnépszerűbb, a felvettek 70%-a teljes idős képzésen, 80%-a állami ösztöndíjasként tanulhat.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődnek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szakok iránt. A felvettek számát vizsgálva is hasonló a sorrend, a legtöbb hallgató, több mint 500 fő az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos és a jogász szakon közel 200-200 fő, míg a mérnökinformatikus, a pszichológia szakokon 160, a gazdálkodási és menedzsment szakon 130 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

A Pont Ott Partit elárasztotta az eső Pécsen, de sokan kitartottak

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy több kar is növelte a beiskolázási létszámot, így az Egészségtudományi Kar, a Műszaki és Informatikai Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Közgazdaságtudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar is több egyetemistát fogad a következő tanévtől. Az eredményeket várhatóan tovább javítja az, hogy még jönnek a külföldi hallgatók és a pótfelvételin bekerülők is. Velük együtt akár 6000 új tanulót is köszönthet a PTE a jubileumi 650. évében.

Továbbra is népszerű az orvosi pálya

A legmagasabb ponthatárok az osztatlan tanári szakpárokon, valamint a szociológia, a jogász és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak.

Akiket nem vettek fel, nem kell bánkódniuk, ugyanis a pótfelvételin még van lehetőség helyeket elcsípni, a jelentkezéseket augusztus 7-ig lehet leadni itt. Ahol van felvételi vizsga is, ott augusztus 14-23 között lehet rá számítani, a végleges döntés pedig várhatóan 25-én lesz kihirdetve.

A Pont Ott Partiról készült videónkat itt megtekintheti.

Hirdetés