Új szülői pihenők a gyermekklinikán

Négy szülő mostantól éjjelente már a beteg gyermeke mellett pihenhet a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztályán. Az intézményegységben két kórtermet bővítettek ki egy-egy kétágyas résszel. Az átadóünnepségen elhangzott: a 8,2 millió forintos beruházást három szervezet adománya tette lehetővé. Azok egyike a szóban forgó osztály háttérszervezete, az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány.

hirdetés
Uránia Mozi

– A leukémiás vagy tumoros betegségben szenvedő gyermeknek nagy szüksége van a szülője folyamatos jelenlétére, de ezt az igényt idáig éjjelente nem tudtuk tökéletesen kielégíteni az onkohematológia osztályon – idézte fel az átadóünnepségen dr. Decsi Tamás, a gyermekklinika igazgatója, majd hozzátette: – Mostantól viszont olyankor sem széken kell pihennie a szülőnek, nem is csupán a közeli térítésmentes szülői szállás, vagy az otthona marad neki egyéb megoldásként; végre a gyermekével egy légtérben, és ágyban töltheti az éjszakát.

Az igazgató mellett dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója is üdvözölte a fejlesztést, amelyet két kórterem kibővítésével, mégpedig az erkélyek beépítésével valósítottak meg.

Amint azt az onkohematológiai osztály vezetője, dr. Ottóffy Gábor elmondta, az egész Dél-Dunántúlról, valamint Zala megyéből is hozzájuk kerülnek a daganatos, leukémiás és hasonló kórral küzdő gyermekek; évente 30-40 újonnan diagnosztizált beteget kezelnek itt.

A főorvos köszönetet mondott annak a három szervezetnek, amelyek összeadták a beruházáshoz szükséges összeget: a “Tölösi Péter” Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért, valamint az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány mellett a harmadik adományozó az az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány volt, amely kimondottan a szóban forgó osztály munkáját hivatott segíteni, s amelynek éppen a főorvos a kuratóriumi elnöke.

Dr. Ottóffy Gábor hozzátette: a köszönet mindazokat a magánszemélyeket is illeti, akik az említett alapítványokat támogatták – valamennyien hozzájárultak ahhoz, hogy a Pécsi Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályán a beteg gyermekek és azok szülei ezután jobb körülmények között, kicsit könnyebben viselhessék a kezelés, a gyógyulás általában hónapokig, sőt, akár évekig is tartó folyamatát.