Újabb félmilliárddal gyarapodott a PTE

Hivatalosan is átadták azt a két modern képalkotó diagnosztikai berendezést, amelyek révén jelentősen javulhat a daganatos betegek, a belgyógyászati és ízületi betegségben szenvedők ellátása, nem mellesleg csökkenhetnek a várólisták. Az MR- és PET/CT eszközöket máris teljes kihasználtsággal használják a Janus Klinikai Tömbben.

hirdetés

A félmilliárdos európai uniós forrásból beszerzett két új készülék közül az egyetem Nukleáris Medicina Intézete egy ultramodern PET/CT eszközzel gyarapodott, míg az MR berendezés a Radiológiai Intézet munkáját segíti.

Az ünnepélyes átadón legelőször Zeller Gyula rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, aki mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a klinikai tömb felújítása után újabb olyan eszközökkel bővült az egyetem ellátórendszere, amelyekre ő is hihetetlenül néz.

négyszázágyas, girán jános, hl02
A hivatalos átadón jelen volt az egyetem vezetése is

– Én mint közgazdász tudom, hogy a mi tudományágunkban kezd elterjedni a neuromarketing és neuroökonómia, amely során MR készülékkel vizsgálják, hogy a fogyasztók agyában mi játszódik le, amikor számára vonzó alternatívákat talál. Remélem, hogy ezek az eszközök nem veszik el a kenyeremet, hanem sokkal inkább a régió betegellátása színvonalának emeléséhez járulnak hozzá.

Horváth Zoltán kormánymegbízott az egészségügyi fejlesztések kormányhivatal általi közreműködéséről beszélt. Mint mondta, hogy hatóságként ők látják működési engedéllyel az egészségügyi intézményeket is. Emellett említést tett arról, hogy maguk az eszközök nem csupán a gyógyításban, hanem a kutatásban is fontos szerepet játszanak, arról nem is beszélve, hogy használatuk a megfelelő szakmai hozzáértés nélkül hiábavaló. Így külön köszönet illeti a klinikák szakorvosait és szakdolgozóit.

négyszázágyas, mr, hl03
Ultramodern MR várja a betegeket

– Akiknek a közeljövőben is segítséget biztosítunk, így olyan szakképzéseket indítunk, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a hazai szürkeállomány itthon maradjon. Ezért a szakdolgozói képzésből 10 millió forintot biztosítunk idén azokon a területeken, amelyeken munkaerőhiány mutatkozik.

Girán János alpolgármester a megfelelő színvonalú ellátáshoz való minél hamarabb való hozzájutást hangsúlyozta.

– A klinikai fejlesztésekkel a pécsiek is gazdagodnak, ez különleges helyzetet teremt Pécs városának. Pár órával ezelőtt Páva Zsolt polgármester egy 16 defibrillátorból álló városi hálózatot adott át, így mondhatjuk, hogy a város is megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás volumene a lehető legjobb legyen.