300 milliárdos iparfejlesztés lehet a Kelet-Mecsekben

Nagy ívű iparfejlesztés állíthatja talpra a megye és a régió gazdaságát, ha megvalósul az az egymilliárd euróra becsült projekt, amelynek révén a szénvegyészetre alapuló iparágak megteremtésével orvosolnák a meglévő foglalkoztatási problémákat.

hirdetés

Harminchárom baranyai és Tolna megyei település szövetkezett annak érdekében, hogy egy évtizeden belül újraiparosítsák a Kelet-Mecsek térségét. A szénbányászatra és -vegyészetre alapozott elképzelés realitásáról Polics József, Komló polgármestere, az ötlet egyik szorgalmazója beszélt.

Az egykori bányászváros vezetőjeként úgy véli, hogy épp ideje lenne a végére járni annak, hogy a fennálló környezetvédelmi, gazdasági, társadalmi és egyéb körülmények figyelembevételével miként lehetne új iparágakat létrehozni a Kelet-Mecsek térségében.

– A Pécsi Tudományegyetemmel közösen elkészítettünk egy előkészítő anyagot, amelyben számba vettük azokat a lehetőségeket, hogy mi kellene egy szénvegyészetre alapuló új iparág létrehozásához itt Baranya megyében. Az előzetes vizsgálatok és tanulmányok alapján erre van lehetőség. A továbblépéshez ezeket az elméleteket kellene mélyrehatóbban megvizsgálni egy kutatás-fejlesztés keretében, amelyhez azonban források szükségesek.

Polics József szerint az év végére kiderül, hogy mennyire életképes az iparfejlesztési koncepció

Az elképzelések szerint a szén, a kommunális hulladék és a szennyvíziszap feldolgozásával állítanának elő különböző termékeket, például biogázt, műtrágyát, kerozint, de akár gyógyszeralapanyagokat is.

A városvezető szerint az idei év végére kiderül, hogy mennyire életképes a koncepció.

– Annak érdekében, hogy ez a terv ne csak hazai szinten kerüljön napirendre, a megyei önkormányzat delegációjának tagjaként nemrég részt vettem egy berlini prezentáción, ahol ezt a lehetőséget számos vállalkozó előtt ismertettem. Azóta közülük már meg is keresett egy vállalkozás, ráadásul Berlinből június elején egy német küldöttség érkezik Magyarországra, amely szintén a szénkutatásban és -hasznosításban érintett. Tehát már elindult egy nemzetközi egyeztetési folyamat is, remélem, hogy az év végére eljutunk addig, hogy érdemes-e kutatásfejlesztési szinten foglalkozni ezzel a kérdéssel vagy sem.

Az egymilliárd euróra becsült beruházás finanszírozására Polics József minden létező forrást igénybe venne

– Egy új uniós ciklus elején vagyunk, ahol minden lehetőséget számba kell vennünk azért, hogy ez a fejlesztés bekerüljön az uniós programok közé és a hazai programok sorába is.

A projekt első lépéseinek megtételére egy-két évre van szükség, míg a tényleges megvalósításhoz további 5-8 évre, így a projekt összességében tíz éven belül valósulhatna meg.