Brutális sorban állás jön a határokon péntektől

Eddig szokatlan, szigorú ellenőrzést vezet be a rendőrség a schengeni határokon péntektől. Hiba vagyunk uniós állampolgárok, mostantól minden okmányunkat tüzetesen megnéznek a határőrök, mindezt ki- és belépésnél is! Eddig ez csak szúrópróbaszerűen működött.

hirdetés

Sorban állás, dugó, idegeskedés – ez várható péntektől a schengeni határokon, vagyis a horvát, szerb, román és ukrán határátkelőhelyeken. Egy európai uniós rendelet alapján április 7-től valamennyi schengeni külső határon átlépő utasnak kötelező ellenőrzésre kell számítania.

határ

A rendelet alapján a szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek úti okmányát ellenőrizni kell az ellopott, a jogellenesen használt, az elveszett vagy érvénytelenített úti okmányokat tartalmazó nemzeti és nemzetközi elektronikus adatbázisokban.

Korábban erre az ellenőrzésre csak szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján került sor. A változás miatt a határátlépés hosszabb időt igényel, vagyis érdemes akár több órás várakozásra is felkészülni a forgalmasabb átkelőhelyeken.

A rendőrség arra kéri az utazókat, hogy amennyiben Magyarországról a schengeni térségen kívülre akarnak utazni, korábban induljanak útnak. A várakozások csökkentése érdekében a szokottnál is jobban figyeljenek arra, hogy a szükséges okmányokat (útlevelet, személyi igazolványt, vezetői engedélyt, forgalmi engedélyt) készítsék elő.

Hirdetés