Fogjunk össze a százéves Zsolnay-szobrokért!

Példátlan összefogás Máriakéménden a Mecsek Egyesület szervezésében: a Nagyboldogasszony kegytemplom előtt található két egyedülálló angyalszobor helyreállításáért indult gyűjtés tavaly decemberben. A restaurátorok becslése alapján a cél négymillió forint. Még szükség van pénzre!

hirdetés

Sokan csodájára járnak a két gyönyörű angyalszobornak a máriakéméndi kegytemplom előtt. Ám 1987 óta a gránitalakok csak pusztulnak, mállanak. Az egyház sajnos nem tud elegendőt áldozni rá, maga a templom sincs a legjobb állapotban. Mostanra azonban, hála a több mint 250 magánszemély, cég és önkormányzat felajánlásainak, körülbelül 3,4 millió már összegyűlt.

Biki Endre, a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályának elnöke, a gyűjtés szervezője mesélt a szobrok történetéről.

– Az angyalszobrok a Zsolnay-gyárban készültek pirogránitból valamikor a 19-20. század fordulóján. Tervezőjük Lechner Ödön, a szobrász Kiss György volt.

Máriakéméndi Zsolnay angyalok 02
Szörnyű látvány a páratlan alkotás ilyen állapotban

– Öt darabot gyártottak, amelyek Budapestre kerültek, a kőbányai templomot díszítették. Azonban a gyár további ötöt is elkészített pótszoborként, ha az egyik megsérülne esetleg. Ezek maradtak Baranyában – meséli Biki.

Sőt, még egy tizenegyedik. angyalszobor is készült, ez a Zsolnay Mauzóleum tetején állt az ötvenes évekig, onnan viszont eltűnt valamikor a múlt század közepén – teszi hozzá.

1958-ban az öt közül kettő Máriakéméndre került, három Kishajmásra. 1987-ben vihar és árvíz is próbára tette az angyalokat, ekkor tört le a szárnyuk és rongálódtak meg. Azóta is töredeznek le belőle darabok.

Máriakéméndi Zsolnay angyalok 04
Hiányoznak a káprázatos szárnyak