Kezdődik a busójárás!

Csütörtökön kezdődik a téltemetés Mohácson. Ilyenkor egy évben egyszer a város lélekszáma az ötszörösére duzzad. Több mint 1200 busó 100 ezer látogatót csalogat a Duna-parti városba. A télűzés évszázados sokac hagyományra épül, amit nem árt ismerni.

hirdetés

Bár a sokacok a 18. században telepedtek le Mohácson, még most is szerves részét képezik a 20 ezer fős városkának. Jelenleg a lakosok 10 százaléka rendelkezik horvát felmenőkkel, de olyannyira ápolják hagyományaikat, hogy miattuk kezdték el a busójárást.

Nincs két egyforma maszk
Nincs két egyforma maszk
Ma már nem lehet élesen elhatárolni, de régen sokac negyedek is voltak Mohácson. A lakóházak még most is felfedezhetők egy-egy utcácskában.

Miért pont Mohácson van a busójárás?

Ezt kétféleképpen is magyarázzák. Az egyik az a legenda, amely a törökök kiűzéséhez fűződik. E szerint a 150 éves török uralomnak sokacok vetettek véget. Ők ugyanis megelégelték a rabigát és ijesztő álarcok mögé bújva, hangos zajkeltéssel egy éjszaka alatt lerohanták és elüldözték a sereget. A másik is a sokacokhoz, köthető. E szerint a horvát katolikus népcsoport hozta magával a télűző, termékenységi népszokást. A ránk maradt források is inkább ezt a magyarázatot támasztják alá, hiszen Mohács 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, a sokácság betelepítése pedig csak tíz évvel ezután kezdődött meg.

Termékenységi ünnep is a busójárás
Termékenységi ünnep is a busójárás

Miért viselnek a busók maszkot?

A busójáráskor a fűzfából készült maszk viselése kötelező. Ilyenkor a busók bármit megtehetnek, de az az ára, hogy álarcot kell viselniük. Ennek ellenére az egyedi kivitelezésű álarcok ábrázta árulkodó lehet. A busók ugyanis nem cserélik le évről évre azokat, inkább ápolják és állatvérrel kenik le őket, hogy sötét maradjon. A busók öltözetéhez tartozik még a kolomp, a vászongatya, a bőrből készült bocskor és bütykös harisnya.

Kik lehetnek busók?

Mohácson szinte nincs olyan család, amelynek egy-egy tagja ne öltözne be busónak. 2015-ben mintegy 1200 busó vonult fel az utcán, akik közt gyerekek is voltak. Őket szülők, rokonok kísérik.

Mohácson 2013-ban nyitották meg a Busóudvart, ahol egész évben látható a sokac hagyományhoz köthető téltemetési rituálé.
busó
Koporsóégetéssel zárul a busójárás és a téltemetés

Íme a program!

Majdnem nyolcvan programmal várják hat nap alatt a Mohácsra látogatókat. Bár a télűzés csütörtökön kezdődik, az egyik leglátogatottabb a vasárnapi busófelvonulás, ami délután fél kettőkor kezdődik. A máglyát hat órakor gyújtják meg és égetik el a telet szimbolizáló koporsót. Aki viszont nem csupán a hangoskodó maszkosokat tekintené meg, azt idén jóval nagyobb “Gasztrokerengő” is várja a Jókai utcában, itt az élelmiszerárusok kapnak helyet. A busójárás zárónapja kedden lesz, amikor szinte megismétlődik a vasárnapi programsorozat annyi különbséggel, hogy ilyenkor már kevesebb turista fordul meg a városban. De ugyanúgy tartanak busófelvonulást délután háromtól és máglyaégetést is hat órától.

A programokról bővebben ITT olvashat.

Meddig tart a téltemetés?

Húshagyókeddig. A keresztények ilyenkor már nem mulatoznak és 40 napig nem esznek húst. Hamvazószerdával pedig megkezdődik a nagyböjt időszaka, ami egészen húsvétvasárnapig tart.

A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség listáján, 2012 óta hungarikumnak számít.

  • Krem Gábor

    ,,Bár a télűzés csütörtökön kezdődik, az egyik leglátogatottabb a vasárnapi busófelvonulás, ami délután fél kettőkor kezdődik. A máglyát hat órakor gyújtják meg és égetik el a telet szimbolizáló koporsót .”- Ekkora baromságot az íróasztal mögül találja ki az újságíró vagy valaki segít neki amit az utolsó idézett mondatba szerepel!!!! Vasárnap nem égetünk koporsót! Szíveskedjen az újságíró részt venni legalább 1 Busójáráson és nyomon követni melyik nap mi történik.