Százmilliókat kereshetnénk a határ mellett!

Hiába járnak százezrek nyaralni az Adriára évente hazánkból, mégis alig van együttműködés két ország határ menti turisztikai régióiban. Ezen akarnak most változtatni.

hirdetés

Megbecsülni sem lehet, hogy mekkora üzleti lehetőség lehetne abban, hogyha a Dráva és a Duna által kedvesen simogatott déli határvidéken a helyi turizmus és vendéglátás fellendülne. A folyók mentén számtalan kisebb település, városka ígérne felfedezni valót, méghozzá olyasmiket, amelyek még közelebb hozhatnák a két nemzetet egymáshoz. Ezzel együtt pedig több százmilliós, milliárdos bevételt hozhatna mindkét országban a helyi gazdaság számára.

120479710
Gyönyörű a táj Eszék mellett

 

A „Magyar Hét” Eszék-Baranya megyében című rendezvénysorozaton éppen a magyar és horvát határ menti turisztikai együttműködési lehetőségekről tárgyaltak Magyarország Eszéki főkonzulátusán.

De Blasio Antonio főkonzul kezdeményezésére határ menti idegenforgalmi irodák, valamint városi és megyei vezetők egyeztettek a regionális turisztikai együttműködési lehetőségekről, a lehetséges kapcsolatokról.

A főkonzul szerint ugyanakkor a résztvevők elmondása alapján az volt látható, hogy jelenleg nincs jelentős határ menti együttműködés a két régió között.

De Blasio Antonio közölte: a városi és a térségi programokat kellene jobban promótálni, eladni, ez mindenki számára fontos. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy itt volt a magyar és a horvát Baranya megye vezetője és a két város, Pécs és Eszék második embere is.

cobanac
A Cobanac – ilyen bárányhúsból készült finomságok várnak a határon túl

– Érzékelhető hiányt próbáltunk pótolni. A találkozót témáit tekintve három fő részre lehetett osztani. Fontos szerepe van a határ menti infrastruktúra fejlesztésének, legyen szó például a kerékpár- vagy a csónaktúra-útvonalak megteremtéséről. Szintén lényegi elem a turisztikai marketing kérdése, vagyis az, hogy mennyit tudunk egymásról, egymás programjairól, milyen lehetőségek vannak és ezeket mennyire használjuk ki – mondta De Blasio Antonio. – A harmadik nagyobb témakör, amit a résztvevők említettek, hogy miként tudnánk más piacokon közösen megjelenni egyfajta Baranya-brandként.

A pécsi illetőségű Obradovic Ena, az eszéki a főkonzulátus gazdasági ügyekért felelős diplomatája szerint a kooperáció hiánya nem jelenti azt, hogy a két megye nem szeretne együttműködni, csupán sokszor a napi teendők sokasága mellett erre már nem marad energia és idővel az ilyen törekvések elmaradnak, elhalnak.

turisztikai találkozó (4)
Nem ez volt az utolsó találkozó, hiszen fel kell pörgetni a kapcsolatokat

– Elsősorban ebben próbálok segíteni, azaz koordinálni a szereplőket, hogy megismerjék egymást. A találkozón megállapodás is született arról, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatokat a közös sikerek érdekében oly módon, hogy a határ mindkét oldalán profitáljanak belőle, én pedig azon fogok dolgozni, hogy ez meg is valósuljon.

Az eseményen Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke be is mutatta a közeljövőben megvalósítandó fejlesztési terveket; az autópálya és a gyorsforgalmi út fejlesztése, új határátkelőhelyek nyitása a magyar-horvát szakaszon jelentősen hozzájárulhatnának a gazdaság és a turizmus fejlesztéséhez is.

A rendezvényt Vadimir Šišljagić, Eszék-Baranya megye főispánja, Őri László, Pécs alpolgármestere és Vladimir Ham, Eszék alpolgármestere is nagyon pozitívan értékelte és várják a folytatást.