Törökök öntötték ki Zrínyi szigetvári szobrát

Törökök öntötték ki Zrínyi Miklós több méteres szobrát. Ugyanis eddig a szigetvári török-magyar barátságparkban műanyagból volt Szulejmán mellett a magyar hadvezér szobra. Most a törökök kiöntötték bronzból.

hirdetés

Törökországból kamionnál szállították Szigetvárra Zrínyi Miklós új emlékművét, ami körülbelül 4 tonnát nyom. Egy török művész utasításai alapján két darabban hozták haza a magyar hadvezér alakját, majd hegesztéssel illesztették össze. A fémbeöntés 40 millió forintba került, ezt a törökök fizették. Érdekesség, hogy eddig csak Szulejmán szobra volt bronzból, Zrínyi Miklósé műanyagból készült.

Felújítás alatt az egész park
Felújítás alatt az egész park

A Zrínyi szobrán kívül a magyar-török barátságpark felújítására több mint 300 millió forintot adtak a törökök. Ebből nagyobb parkot alakítanak ki és a keleti oldalon Törökországban, a nyugati oldalon Magyarországon honos növényeket ültetnek.

IMG_3512
Törökországba vitték Zrínyit, hogy ott bronzba öntsék

– Tavaly decemberben a magyar kormány Zrínyi-emlékévvé nyilvánította 2016-ot. Ez alkalomból szeptember 7-én, a központi programra várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Aznap délután pedig egy nagygyűlés keretében emlékeznek meg Zrínyi Miklós példamutató hősiességéről is. A kormány egyébként 478 millió forintot különített el a kulturális eseményekre, a vár felújítására pedig 580 millió forintot – mondta Vass Péter, Szigetvár polgármestere.

Most már mindkét szobor bronzból van
Most már mindkét szobor bronzból van

A Zrínyi-emlékévet a szigetvári csata 450.évfordulója miatt tartják.