Új szárnyakat kapnak a Zsolnay-szobrok

Amint azt nemrég megírtuk, nagy összefogás indult a Mecsek Egyesület és a máriakéméndi Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület szervezésében a máriakéméndi templom előtt álló két Zsolnay-angyalszobor restaurálására, mivel az ott álló műremekek már hosszú évtizedek óta csak pusztulnak, szárnyaik rég letörtek. A gyűjtés célja az volt, hogy a törötten álló szobrok mielőbb megújuljanak.

hirdetés

A gyűjtés elindulásakor még kevesen remélték, hogy bő fél év alatt a segíteni akarás képes arra, hogy az emberek saját pénzükből adakozva járuljanak hozzá a szobrok felújításához.

Biki Endre Gábor, a gyűjtés egyik szervezője megköszönte mindenki hozzájárulását ahhoz, hogy újra teljes pompájukban ragyoghassanak majd Máriakéménd büszkeségei.

Máriakéméndi Zsolnay angyalok 03
A két csonka szobor, a templom homlokzatán pedig a Zsolnay kerámia

– A nagyobb munkálatok, az angyalszobrok helyreállítása augusztus végén kezdődhet, a daruk augusztus 20-a után érkeznek, hogy a szobrokat elvigyék. A szoborformák kiégetése után várhatóan 2017 nyarán készen lesznek az angyalok – mondta a szervező.

Máriakéméndi Zsolnay angyalok 02
Pirogránitból kapják új szárnyaikat

A máriakéméndi felújítások sora még mindig nem ért véget: nemrég milliós nagyságrendű ígéret érkezett egy magánszemélytől a kegytemplom restaurálására is.

A Lechner Ödön által tervezett, Kiss György által megalkotott szobrok 1958-ban kerültek Pécsről Máriakéméndre, a kegytemplom elé. A nyolcvanas évek végén egy viharban rongálódtak meg annyira, hogy szárnyaik letörtek. Azóta is potyogtak darabjaik, az arra kiránduló turisták nagy bánatára. A mögöttük álló kegytemplom sem nyújt szebb látványt, ám remélhetőleg az egyházmegyével karöltve annak a renoválására is sikerül egy kisebb összeget összegyűjteni.