10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéKézilabda: a nyerő sport

Kézilabda: a nyerő sport

A magyar férfi és női válogatott, valamint a Veszprém és a Szeged férfi, a Győri ETO illetve a Ferencváros női csapatainak sikeres eredményei egyre nagyobb inspirációt jelentenek a csapatsportot kedvelő gyerekek számára. A kicsik szívesen ismerkednek a kézilabda fortélyaival.

Életkor és személyiség

Kézilabdázni Pécsett 6 éves kortól lehet, de ha valaki 9-10 évesen kapcsolódik a szervezett keretek között folyó munkába, akkor is sokat tanulhat a sportág nyújtotta lehetőségekből. Róbert két lánya, a 18 éves Evelyn és a 12 éves Ingrid sem kisiskolás korukban kezdték el a tréningeket látogatni. Evelyn 11, Ingrid pedig 9 éves kora óta edz Tóth János vezetésével. Az édesapa szerint, bár lányai nem értek el komolyabb sikereket a kézilabda területén, mégis pozitív hatással volt személyiségükre a sportolás.

– Időbeosztásukat nagyon komolyan vették. A hosszú évek folyamán egyetlen edzést sem hagytak ki. Még sérülések esetén is rendszeresen látogatták a tréningeket és erőfejlesztő gyakorlatokat végeztek. Ez is jól mutatja, hogy a közösség és az elhivatottság milyen hatással volt és van a gondolkodásukra. A tanulmányaikat sem hanyagolták el, hiszen már hozzászoktak, hogy az élet ezen területén még komolyabban kell megfelelniük – véli Róbert.

Tóth János edző az alábbiakban foglalja össze a kézilabda személyiségre gyakorolt hatását:

– A motorikus képességek magas szintű elérése mellett akarat-erkölcsi tulajdonságokban is megerősödik a gyermek, szokásává válik az egészséges életmód, az aktív mozgás szeretete, a szabadidő beosztása, a céltudatosság, a győzni akarás, a kudarc elviselése, a csapattársak és az ellenfelek, vagyis más ember munkájának tisztelete, megbecsülése. A kézilabda az alapképességek fejlesztése mellett magas szintű pszichofizikai képességfejlesztést is jelent.

kézilabda

A kézilabda elsajátítása

– A tanuláshoz hasonlóan a kézilabdában is a helyes metódusok betartása a legfontosabb. Az alapelemek, mint a megfelelő rávezető gyakorlatok, játékok elsajátítása, például a labda elkapása, eldobása, labdavezetés, felugrás, stb. után lehet a technikai elemeket csiszolni. A kellő szint elérése után ezekhez az alapokhoz rendeljük hozzá a taktikai elemek tanítását, elsajátíttatását – ismerteti Wiesner László edző.

Evelyn kezdetben heti négy alakalommal tréningezett. Mire végzős általános iskolás lett, az edzések száma heti öt alkalomra emelkedett. Nyáron, az alapozás idején napi két edzéssel készültek csapattársaival a következő szezonra. Ingrid a kezdetektől fogva heti öt alkalommal edzett.

– Az idővel mindkét lányom helyesen gazdálkodik. Mind az iskolában, mind az edzésen és utána az otthoni tanulás esetén is tudták, mindig annyi idejük marad mindenre, amennyit maguknak csinálnak. Ha egyik gyermekem sem lesz profi sportoló, akkor is megérte a sok edzés-iskola közötti napi ingázás, mert megtanulták helyesen beosztani az idejüket. Mindenhol pontosan és felkészülten kellett és kell megjelenni és teljesíteni – mondja Róbert.

kézilabda

Költségek

Pécsett a kézilabdaedzők jelenlegi elsődleges célja az, hogy minél több gyermekkel ismertessék és szerettessék meg a mozgást, ezek után egyre nagyobb számban vonzzák őket edzésekre, hogy később versenyképes csapatokat állítsanak össze a növendékekből.

A PSN Zrt. utánpótlás kézilabdázói a lányoknál jelenleg 6-16 éves korig, a fiúknál 6-14 éves korig készülnek a versenyekre, kezdő és haladó szinten. Az edzések a Lauber Dezső Sportcsarnok mellett az ANK-ban, az Árpád Fejedelem Gimnázium Tornacsarnokában, az Egyetemi Sportcsarnokban, valamint a Széchenyi Gimnázium Sportcsarnokában zajlanak. Általában életkor szerint folyik a gyerekek foglalkoztatása. Ezt válthatja később a tudásszintű csoportosítás az utánpótlás korban. A rendszeresen kézilabdázó alsósok havi 2000, a nagyobbak 3500 forint tagdíjat fizetnek. A szülőknek ezen kívül az edzésre utaztatás költségeit kell vállalniuk, illetve a megfelelő sportlábbelit és az edzőruhát kell megvásárolniuk. Az edzéshez és versenyeztetéshez szükséges egyéb feltételeket a PSN Zrt. biztosítja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő