5 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapPécs Aktuál40 nap alatt a Föld körül: 40 ezer kilométer biciklin, közösen... Szállj...

40 nap alatt a Föld körül: 40 ezer kilométer biciklin, közösen… Szállj be te is!

Az mindegy, hogy szobakerékpár, vízibicikli, spinning bringa, esetleg országúti vagy városi drótszamár. A lényeg, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) International Spring Bike 2020 nevű kezdeményezéséhez csatlakozva megtegyünk képességeinkhez és szabadidőnkhöz mérten egy saját magunk által meghatározott távot, és erről bizonyíték is legyen. Ezután nincs is más dolgunk, mint teljesítésünket megosztani a már említett Facebook-oldalon. A cél a sport népszerűsítése és természetesen a szórakozás, figyelembe véve a mindenkori járványvédelmi előírásokat. 

A PTE Egészségtudományi Kar adjunktusa és a Rektori Kabinet Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának munkatársa, dr. Cselik Bence nagy sportember hírében áll, korábban lapunk is írt róla, mikor a kijárási korlátozás alatt maratoni távot futott anyósa és apósa kertjében. Azóta – az ő szavaival élve – „karantén-pályafutása” keretében egy szintén kertbeli akadályfutó-versenyt is rendezett magának, majd szobabiciklivel egy Balaton-kört is letekert, végül nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy kollégái és ismerősei bevonásával az egész világot körbekerekezze. Ez utóbbi ötletből azóta országos program kerekedett, melyhez bárki csatlakozhat, méghozzá akármilyen biciklivel és bármekkora táv teljesítésével.

– Én indítottam el a világ körbekerékpározását, mely az Egyenlítő mentén összesen 40075 kilométert jelent. Kezdésként szobabiciklin 200 kilométert tettem meg múlt szombaton. Kollégáimmal a PTE magyar és külföldi hallgatóit szólítottuk meg először, majd országossá terjesztettük ki a kezdeményezést. Mára, csupán néhány nap alatt több mint 5 ezer kilométer gyűlt össze a résztvevők segítségével, ha továbbra is sikerül tartani a napi ezres nagyságrendet, akkor május végére vagy június elejére elérjük a kitűzött célt. Bárki, bármekkora utat tesz meg bárhová, bármilyen biciklivel, küldhet nekünk képet a kilométeróráról vagy egy applikációs képernyőfelvételt, és máris beszállt a Föld körbetekerésébe – mondta el lapunknak az ötletgazda, Cselik Bence.

Hozzátette, pécsi ismert embereket és a PTE híres öregdiákjait is igyekeznek bevonni. Részt vett már például a maga 210 kilométeres távjával Mindum Károly ultratriatlonista, de további celebek – hogy kik, azt még nem árulhatjuk el – is csatlakoznak majd a szervező szerint.

Végül, íme a kezdeményezés indítójának lelkesítő üzenete: 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő