6 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapSportDiákA cél, hogy a gyerekeknek öröm legyen a torna

A cél, hogy a gyerekeknek öröm legyen a torna

A PSN Zrt. Torna Szakosztályában közel 150 gyerekkel foglalkoznak. A tornászok, a versenysportolók képzése mellett az egyik fő feladatuknak az egészséges életre nevelést tartják.

Nincs mit szépíteni a dolgon, volt olyan időszak, amikor igencsak mostohakörülmények között tudtak dolgozni Pécsett a tornászok. Előfordult, hogy nem volt normális tornatermük, és bizony szerek tekintetében is komoly hiány jellemezte az életüket. Szerencsére azonban az utóbbi években folyamatosan javultak körülményeik. A 2015 óta már a PSN Zrt. égisze alatt működő szakosztály mostanra saját otthonában, a Verseny utcai tornacsarnokban szervezheti edzéseit, és akad is dolga bőven az edzői gárdának.

– Közel 150 gyerekkel dolgozunk jelenleg – mondta el a PécsMa érdeklődésére Erdeiné Békési Valéria, a szakosztály vezetője. – Fontos kiemelni, hogy összesen 19 lány, és 12 fiú versenysportolónk van. Az ő fejlődésük rendben halad, és szép eredményeket érnek el országos szinten is. A fiúk nagyon lelkesen készülnek és versenyeznek a „gyermek kezdő” kategóriában.

Azt már Mészárosné Suha Mónika, a szakosztály egyik edzője tette hozzá, hogy a 2020-as év nagyon jó eredményekkel zárult a női versenytornában.

– A „gyermek haladó” versenyben tornászaink az országos bajnokságban két forduló alapján a 2. helyen zártak – nyilatkozta Mészárosné. – Szenzációs eredmény ez! Az ország nagy egyesületeit megelőzve csak a Budapesti Központi Sportiskola csapata végzett előttük. A serdülő II. osztályban pedig az elérhető 6 aranyéremből 4-et a pécsi lányok hoztak el. Mindez köszönhető a sok munka mellett annak is, hogy 3 éve nyugodtan, jó körülmények között edzhetünk a PSN Tornacsarnokban.

Békési Valéria szerint az a PSN Torna Szakosztályának legnagyobb erőssége, hogy mindenkinek tudnak edzéslehetőséget biztosítani, függetlenül attól, hogy versenyezni szeretne-e, vagy csak mozogni. A szakosztályvezető kiemelte, fő céljuk, hogy igazi örömtornában legyen része náluk a gyerekeknek.

– Elsődleges feladatomnak egy tömegbázis kialakítását tartom – mondta. – A diákolimpiai versenysorozaton biztosítjuk a sikerélményt. A torna – kis túlzással – gyakorlatilag előképző pontja az összes sportágnak. Nagyon sokan egészen fiatalon kerülnek hozzánk, azonban amikor kicsit már idősebbek lesznek, elmozdulnak más irányba. És ez így is van jól. A 12 évesen Európa-csúcsot elérő magasugró atléta, Kárpáti Enikő is nálunk kezdte, és imádott tornászni. De amikor egy-egy gyerekünk elmegy focizni, és ott beáll a kapuba, bizony a kapusedzők hálát rebegnek nekünk, amiért olyan lazák és ruganyosak a tanítványai. De például az aerobik, az atlétika és a torna között is rendszeres az átjárás.

A sportágat egyébként már nagyon fiatalon el lehet – és érdemes is – kezdni. Ahogyan Erdeiné fogalmazott, hozzájuk már 2,5-3 éves kortól mehetnek a gyerekek. Mivel 5-6 éves korban már kezdődnek más sportágak kiválasztói is, ilyenkor azért nagy szokott lenni a lemorzsolódás, de igény a tornára így is van. Olyannyira, hogy a jelenlegi létszámnál nagyobb bázis esetén már lehet, hogy bajban is lennének.

– A mostani, nagyjából 150 fős létszám mellett még tudunk megfelelően foglalkozni a gyerekekkel, de azért így is le vagyunk terhelve egy kicsit – mondta a szakosztályvezető. – Ugyanakkor, azt ki kell emelnem, hogy a körülményeink talán sosem voltak ilyen jók, mint most. Van saját otthonunk, minden szer rendelkezésre áll. Emellett három intézmény tornatermében: a Bánki Donát Úti Általános Iskolában, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája és a Cserepka János Baptista Gimnázium és Általános Iskolákban is működnek csoportjaink. A PSN-től sok támogatást és törődést kapunk, így az igazi örömtorna feltételei adottak.

További információk a szakosztályról ITT olvashatók.

Fotók: Müller Andrea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő