A mezőny egyharmadát ellenőrzik a junior súlyemelők világbajnokságán

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere végzi a doppingellenőrzést a junior súlyemelők idei világbajnokságán, amelynek a malajziai Penang ad otthont kilenc napon át, csütörtökig.

hirdetés

A MACS specialistái addig az öt kontinens 53 országát megjelenítő 281 fős mezőnynek a 30 százalékától vesznek mintát, amelyet aztán a kölni laboratóriumba szállítanak, az analízist már ott végzik el.

Magának Penangnak is van megfelelő tudományos központja, csakhogy annak 15 éven át élt engedélyét a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tavaly nyáron visszavonta, s miután a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság közvetlenül a mostani vb-rajt előtt a malajziaiak fellebbezését elutasította, a WADA által akkreditált antidopping-centrumnak el kellett köszönnie kiemelt státusától a hivatalos indoklás szerint “a labor által elkövetett analizálási tévedések súlyossága” miatt.

A 15 és 20 év közöttieket mozgósító világbajnokságon az összes érmest kontrollnak vetik alá, ugyanez történik azzal, aki világcsúcsot ér el, s minden kategóriában – tehát a nyolc férfi és hét női súlycsoportban – mintaadásra köteleznek sorsolással kiválasztott emelőket is.

Ungár Mónika, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vezető jogásza az MTI-nek elmondta, hogy a malajziai junior-világbajnokság előtt a sportágban elvégzett ellenőrzéseken eddig összesen tízen buktak meg, magyar nincs a doppingvétséget elkövetők között. Az idén pozitív tesztet szolgáltatók között ott van viszont négy olyan fiatal emelő is, aki a tavaszi, limai ifjúsági vb-n veszített rajta meg nem engedett szerek használatán.