10 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapSportLabdaAmatőr torna, pörgős meccsekkel: jön a Grassroosts Grund Bajnokság döntője

Amatőr torna, pörgős meccsekkel: jön a Grassroosts Grund Bajnokság döntője

Kis méretű pályán, négy a négy ellen játszanak a pécsi amatőr futballélet legjobbjai a Grassroots bajnokság fináléjában szombaton, a Péchy Blanka téri műfüves pályán.
Már jó két évtizede, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elindította Grassroots névre keresztelt programját. Az elnevezés leginkább egy gyűjtőfogalomként határozható meg. Ha azt kérdezi valaki, hogy mi az a Grassroots foci, akkor a válasz nagyjából így fest: minden, ami amatőr. Lehet az nagypályás, vagy kispályás, teremben űzött vagy műfüvön, játszhatják futsaal labdával vagy klasszikussal, a lényeg csak annyi, hogy amatőr sportolók tegyék mindezt.

Pécsett néhány fiatal gondolt is egy merészet még 2020-ban, és útjára indította a Grassroots Grund Bajnokságot. Az esemény olyan sikeres volt, hogy idén már a második szezon fináléjára készülhet a négy legjobb csapat. Akad néhány sajátossága a sorozatnak. Például meglehetősen kicsi, 12×24 méteres pályán játsszák, ennek megfelelően 3+1-es felállásban feszülnek egymásnak a csapatok. A legfontosabb szabály persze az, hogy kizárólag amatőr játékosok vehetnek részt azon, tehát nem rendelkezhetnek érvényes igazolással az adott szezonra sem futball, sem futsaal csapatnál.

A mostani bajnokság még 2021 őszén indult útjára, és három őszi, majd újabb három tavaszi fordulót követően mostanra alakult ki a négyes döntő mezőnye, amelyben a Faláb FC, a címvédő Szurdok FC, a Furkótálep és az FC Nonstop méri majd össze az erejét. A sorozat komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szakmai partnerként az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága is támogatja azt.

Június 18-án, azaz most szombaton reggel 8-tól tehát az amatőr focisták veszik birtokba a Péchy Blanka téri műfüvest. Bár természetesen nem Cristiano Ronaldók vagy Messik csapnak össze, azért az eddigi tapasztalatok alapján így is nagyon pörgős, élvezetes meccsekre van kilátás. Szóval, aki szeretné egy kicsit élvezni az amatőr futball minden szépségét, az sétáljon ki szombaton a helyszínre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő