12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaAz új Sportbizottságnál a középpontban a gyerek

Az új Sportbizottságnál a középpontban a gyerek

Az októberi választások után, ahogy az összes többi, a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sportbizottsága is újjáalakult. A lapunkban a többi bizottsági elnökkel együtt röviden már bemutatkozó Moór Eszter székfoglalójában valamivel szélesebb bepillantást is nyújtott a grémium teljes feladatkörébe, illetve terveibe.

A Moór Eszter (Fidesz-KDNP) vezetésével működő ötfős stáb – Fogarasi Gábor (Jobbik), Grób Gábor és Sztojkovics Éva (Fidesz-KDNP), Nyőgéri Lajos (MSZP) – feladatai közé a sport mellett a megyeszékhely egészség-, szociál- és foglalkoztatáspolitikai, lakásgazdálkodási ügyei, illetve újdonságként az ifjúságpolitika tartozik.

Az első nagy blokk aktuális feladataiként a Lánc utcai rendelőintézet korszerűsítését, kertvárosi szakrendelő létesítését, valamint a sok esetben áldatlan állapotú önkormányzati tulajdonú orvosi rendelők felújítását, illetve a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását említi.

Szociálpolitikusokként elsősorban a hajléktalanok igen összetett problémáival kell megküzdeniük, ahol ígéri, megerősített szociális munkával és ellátórendszerrel segítséget nyújtva, de emellett szigorúan lépnek fel az utcán élőkkel szemben. A foglalkoztatáspolitika területéről a közcélú foglalkoztatást emeli ki a szociális ellátórendszer stabil működtetése mellett. Nem kisebb falat persze a lakáskérdés sem, mondja – hiszen Pécsett e pillanatban kb. 4000 érvényes lakásigénylést tart nyilván az önkormányzat.

A formailag a sor végére maradó sportos kérdések sorát a júliusban megalakult Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-vel nyitja Moór Eszter, amely az intézményi hátteret biztosítja, illetve az eddigi párhuzamosságok megszüntetésével és a (költség)hatékonyság növelésével segíti a város sportpolitikai céljainak megvalósítását.

Az „utolsó simításoknál” tartanak a megújuló – és a nemzetit is szem előtt tartó – pécsi sportkoncepció elveinek kidolgozásában, amely akár már a jövő évi városi támogatások elosztásához is mankót nyújthat. Mindenképpen szeretnék ugyanis az eredményesség és a sportolói létszám, illetve nézettség/népszerűség mutatóira alapozott, jól felépített szempontrendszer alapján elbírált, kiszámítható módon elosztani a – mostani politikai ígéret szerint – a tavalyihoz hasonló nagyságrendű forrásokat.

Utóbbi gondolatmenethez kötődik az önkormányzati cégek és a sportszervezetek közötti támogatási szerződések már megkezdett újragondolása, hogy ezek a források is a koncepcióhoz illeszkedően legyenek hozzáférhetők a pécsi sport szereplői számára.

Moór Eszter ugyanakkor hangsúlyozza: minden további lépésnek a gyerekek köré kell épülnie – értve ezalatt az utánpótlás-nevelés kiemelt fontosságát. Beleértve e körbe a sportiskolai képzést is, de minden olyan versenyrendszert, illetve szerveződést, amelyek jóvoltából a gyermekek rendszeresen sportolhatnak, hiszen Pécs ma „sikeres város”, de hosszú távon csak egy egészséges felnövekvő generáció segítségével valósíthatjuk meg közös céljainkat.

Az anyagi okokra hivatkozással esztendők óta a tervek szintjén maradó létesítményfejlesztés terén ő sem ígérhet Kánaánt – ám az egész ciklust tekintve igen optimista a Műjégpálya műszaki megújítása, de akár a Hullámfürdő vízfelület-bővítése, illetve egy sport-munkacsarnok (például a már tervezett Pollack-csarnok) tető alá hozásának kérdésében

Sztojkovics Éva: az élsportból a politikába

Az új felállásban a Népjóléti és Sportbizottság kétségkívül „legsportosabb” tagjaként Sztojkovics Évát, a mai Pécs2010 (akkor PVSK) sokszoros válogatott kosárlabdázóját ismerhetjük. Aki, bár aktív pályafutása befejezése után is szeretett sportága közelében maradt, és az utóbbi esztendőkben a Sportcsarnok (ma: a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.) sportszervezőjeként dolgozik, politikai ambíciói eddig kevéssé voltak ismertek.

– Ha őszinte akarok lenni, akkor most sem kimondottan a szűken vett politikai ambíciók vezéreltek, sokkal inkább az a lehetőség, amelyet ezen keresztül látok elérhetőnek a sport érdekében végzett munkámhoz. Képviselőként és a bizottság tagjaként rám is összetettebb feladat vár, ám nem titok, hogy a sport területén érzem magam leginkább otthon. Ezen belül is elsősorban az utánpótlás-nevelés szerepének megerősítését tartom kiemelt feladatnak. A fiatalok sportjának ugyanis nemcsak az élsportolóvá válás, hanem a nevelés és az egészségmegőrzés területén is rendkívüli a jelentősége. Úgy érzem, a most előttem álló eszközökkel a korábbiaknál is többet tehetek majd azért, hogy Pécsett a jövőben minél több gyerek sportoljon, sportolhasson, ezzel egészségesebb felnőtté válhasson – és persze az sem baj, ha a legtehetségesebbek, legszorgalmasabbak kiemelkedő eredményeikkel egykor városunk hírnevét öregbítik majd.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő