Így még sosem láttad a sajtbureszes Tamást!

A pécsi csodaúszó Kenderesi Tamás szerda hajnalban harmadikként csapott célba a 200 méteres pillangóúszás döntőjében, csupán példaképe, a világklasszis Michael Phelps és a japán Szakai Maszato volt gyorsabb nála. Anyja nem bánja, hogy nem nyert aranyat, testvére pedig kiröhögte volna, ha nem jut döntőbe. És régi képeket is kaptunk a kiválóságról. 

– Fantasztikus volt. Nagyon örülök, hogy sikerült érmet szereznem. Az utolsó 5 méter eléggé csípett. Gondolkodtam, hogy mit kéne csinálni, a szívem vitt be. Eléggé elfáradtam, rám férne néhány sajtburesz-  mondta Kenderesi Tamás rögtön a finálé után, és ez a néhány mondat máris szállóige lett.

Nem csoda, hogy rögtön beindult a mémgyár – az internet tele lett sajtbureszekkel, az mno.hu gyűjtötte össze a legjobbakat közülük.

– Körülbelül olyan volt ez az egész, mint amikor a kisfiú elindul a nagyvárosba szerencsét próbálni. Mindenképp döntőt szerettünk volna úszni, ez sikerült. Tomi konok ember, amit eltervez, azt meg is akarja csinálni – tette hozzá Tari Imre, Tamás edzője.

kenderesi (4)
Gyerekként is jól állt neki a dobogó

– Még nem sikerült teljesen felfogni, hogy mit is ért el Tamás hajnalban. Biztos vagyok benne, hogy a sajtburesz nem csak ígéret volt, az olimpiai faluban majd sort fog keríteni arra, hogy egyen párat, most már szabad. A telefonban az volt az első mondata, hogy „Azt vágod, hogy csak pár másodperccel maradtam le az aranyról?”. Mondtam neki, hogy ez egyáltalán nem baj, így legalább maradt motiváció későbbre is. 12-13 éves kora óta Phelps a példaképe, biztos nagy élmény volt számára, hogy mellette úszhatott. Az összes videóját megnézte, elemezte korábban, az angol nyelvű alámondásokat kívülről tudja – mondta Kenderesi Tamás édesanyja az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában, ahova az immár olimpiai bronzérmes úszó két testvére is elkísérte.

kenderesi (3)
A jellegzetes vagány arckifejezés ott bujkál

– Annyit mondtam neki, hogy mindenképpen hozzon haza érmet. És persze megjegyeztem, hogy ha nem jut döntőbe, akkor nagyon kiröhögöm – vázolta mosolyogva a szintén úszó Kenderesi Loránd, aki kevesebb mint egy hónapja egyéni csúccsal lett második az Egerben megrendezett serdülő országos bajnokságon 200 méter pillangón.

– Még nem voltam olimpián, így csak elképzelésem van arról, hogy döntőbe kerülni jó dolog lehet, ezért azt mondtam Tamásnak, hogy az már elég, ha bejut a fináléba – jegyezte meg a legkisebb testvér, Kenderesi Péter, aki két bátyjával ellentétben nem a medencében, hanem a tatamin találta meg a helyét, dzsúdósként versenyez hétről hétre.

kenderesi (5)
A mosolygós Tamás egy régi fotón

– Nehéz, hogy Lóri is úszik, emellett pedig neki is a 200 méter pillangó a legerősebb száma. Így folyamatosan küzd, hogy Tamás nyomdokaiba léphessen. Rendszeresen figyeli, hogy a bátyja ennyi idősen milyen időket úszott – vette vissza a szót Kenderesiné Szűcs Ibolya.

kenderesi (7)
Olimpiára készülve…

– 10 éves korában a hobbiúszók csoportjába került Tamás, nagyon el volt keseredve, amikor a gyengébbnek számító úszók közé rakták. Egyik nap úgy jött haza, hogy Imre bácsitól (Tari Imre – Kenderesi edzője) kapott egy új esélyt, amivel élt is, ahogy az eredményei is mutatják. Mindig azt mondta, hogy az olimpián szeretne bizonyítani, mert addig senki nem ismeri a nevét, azt hiszem, hogy most megtanulták, ki az a Kenderesi Tamás – árulta ez az édesanya.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés