Bánki Erik benyújtotta a parlamentnek a “Lex PMFC”-t

Bánki Erik

A bajnokságban való indulás joga eddig nem volt átruházható, de ha a törvénymódosítás átmegy a parlamenten, akkor lehetnek majd kivételek.

Egy hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy a PMFC ugyan papíron feljutott a másodosztályba, de…

  1. Az immár profi csapat működtetéséhez az eddiginél jóval több pénz kell.
  2. Az önkormányzat nem kíván profi csapatot finanszírozni.
  3. Ezért be kellene vonni tulajdonosként olyanokat a működtetésbe, akik pénzt adnak.
  4. A klubot jelenleg az önkormányzati tulajdonban lévő PSN Zrt. működteti.
  5. Az indulási jog nem átruházható, az pedig a PSN-nél van, a PSN pedig nyilván nem eladó.

A jelenlegi jogi keretek között ez matt, hiszen hiába jönne valaki, hogy ő szívesen lenne tulajdonos és tenne pénzt a másodosztályú PMFC-be, az indulási jogot nem lehet átruházni (eladni, átadni, stb.), az a PSN-ben kell hogy maradjon, ahová pedig nem vásárolhatja be magát a Megváltó Mecénás.

A jogi keretek azonban időnként változnak, mint például éppen most is. Bánki Erik baranyai országgyűlési képviselő nyújtotta be a parlament elé azt a törvényjavaslatot, ami a sporttörvényt módosítaná. A változás indoklásaként a törvényjavaslatban ez szerepel: “A törvényjavaslat célja az indulási jogok átruházásával kapcsolatos szabályozás módosítása a gyakorlati tapasztalatokra figyelemmel”.

A lényege: 

A versenyrendszerben (bajnokságban) való indulás (nevezés) joga nem ruházható át, az erre irányuló szerződés semmis. E rendelkezés alól kivételt képez, ha: az indulási (nevezési) joggal rendelkező sportvállalkozás az azonos sportszövetség által kiírt és szervezett versenyrendszer (bajnokság) azonos vagy magasabb bajnoki osztályában való részvétel céljából gazdasági társaságot alapít (vagy abban tagként részt vesz), és az indulási (nevezési) jogot erre a társaságra ruházza át és a sportvállalkozásnak lejárt köztartozása nincs.”

Azaz, ha a PSN alapít egy céget, akkor arra átruházhatja majd az indulási jogot. Innentől kezdve pedig az sem lesz akadály, hogy abban a cégben más tulajdonosok is megjelenjenek. Hogy ez a bajnokság kezdetéig (augusztus 2.) összejön-e vagy sem, az egyelőre kérdés, de úgy tudjuk, a PSN kész arra, hogy “egyedül” is elindítsa a bajnokságban a csapatot.

A jogi akadály mindenesetre rövidesen elhárulhat az elől, hogy egy cégben találkozzon egymással indulási jog és a pénzt hozó új tulajdonos(ok). Úgy tudjuk egyébként, hogy bár a PMFC esetében volt akut a jogi környezet megváltoztatása, más csapatoknál is várhatók ez alapján tulajdonosváltások.

Ami még érdekes kérdés, hogy az utánpótlás is megy-e az új cégbe vagy marad a PSN működtetésében.

Kapcsolódó cikkeink:

Péterffy Attila a PMFC-ről: „A lehető legtöbbet akarjuk kihozni a jelenlegi helyzetből”

A Verseny utcában, a volt Bőrgyár-pályán épülhet fel a PMFC új stadionja

Jog, tulaj, pénz – Hogyan lehet NB II-es a PMFC?

 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés