Berta a világbajnokon is túljutott

Megkoronázták idei kiváló teljesítményüket a december 6-8. közötti országos bajnokságon a PTE-PEAC-PSN Zrt. vívói: Berta Dániel először felnőtt férfi párbajtőrben szerzett ezüstérmet, majd Peterdi Andrással, Tóth Gergellyel és Hoffbauer Márkkal kiegészülve csapatban is felállhatott a dobogó második fokára.

Új fejezetet nyitott az idei felnőtt országos bajnokság a párbajtőr szakág történelmében, hiszen először avattak vidéki bajnokot a csapatversenyben. Emellett az olimpiai bronzérmes öttusázó, Marosi Ádám egyéni győzelme is némi meglepetésre adott okot, hiszen az idei világbajnok párbajtőrcsapat tagjai közül ketten, Rédli András és Szényi Péter is kikaptak a hirtelen halálban a BVSC-s sportolótól. Emellett 2013 egyik nagy felfedezettje, a pécsi junior világbajnoki ezüstérmes Berta Dániel is nagyot küzdött. A sportág egyik legrutinosabb világbajnokát, Imre Gézát legyőzve került a fináléba, aki korábban a szintén pécsi kiválóságot, Peterdi Andrást búcsúztatta a nyolc között.

– Nagyon jól ment a vívás mindkét nap, magamhoz képest szenzációs eredmény ez a második hely. Nagy fegyverténynek számít, hogy olyan nagy neveket sikerült legyőznöm, mint a korábbi olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián, a világbajnok Imre Géza, vagy a szintén kiváló párbajtőröző, Somfai Péter. Kicsit sok volt számomra az utolsó asszó és a finálé között eltelt négy és fél óra, ezt még meg kell tanulnom kezelni, de Marosi Ádám tökéletesen vívott a döntőben, megérdemelten lett országos bajnok – nyilatkozta szerényen a mindössze 19 éves Berta Dániel.

A férfi párbajtőr népszerűségét mutatja, hogy a csapatversenyben 19 együttes állt pástra. A Berta Dániel, Peterdi András, Tóth Gergely és Hoffbauer Márk alkotta első számú pécsi csapat az elődöntőben a nagy rivális Honvéddal került szembe. Kiemelkedőt nyújtott a mérkőzés során legfiatalabbjuk, Tóth Gergely. Ő Imre Gézával döntetlen asszót vívott, majd a PEAC-ból a Honvédba igazolt Csobó Dávidot három tussal verte. Végül Peterdi 10:10-es vágtája Imre Gézával meghozta a sikert, döntőbe kerültek a pécsi fiúk. A Balaton és a PTE-PEAC-PSN Zrt. összecsapása történelmet írt, hiszen már a fináléban tudni lehetett, hogy először avatnak vidéki bajnokot. A döntőben 31:31-ig fej fej mellett haladtak a gárdák, az utolsó két asszóban azonban a tapolcai sportolóknak nagyobb szerencséjük volt – az ezüstérem is nagy sikernek számít.

A Magyar Vívó Szövetség honlapján kiemelték, hogy mindkét finalista klubban csak saját nevelésű vívók versenyeztek, a pécsieket Danka Sándor készítette fel a bajnokságra.

[box title=”A PTE-PEAC-PSN Zrt. vívói az alábbi kiemelkedő eredményeket érték el 2013-ban:”]Berta Dániel: junior országos bajnokság 1., felnőtt országos bajnokság 2., csapatban 2., junior Európa-bajnokság csapatban 2., U23-as Európa-bajnokság csapatban 2., junior világbajnokság csapatban 2. hely.
Peterdi András: Universiade egyéni 14., felnőtt országos bajnokság egyéniben 5., csapatban 2. hely.
Tóth Gergely: kadett Európa-bajnokság csapatban 1. hely.[/box]
hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés