8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaBerta Dániel: a 17 éves vb-bronzérmes

Berta Dániel: a 17 éves vb-bronzérmes

Berta Dánielnek, a PTE-PEAC-PVSE vívójának nincs ideje unatkozni. A március végén megszerzett vívó kadett-világbajnoki bronzérem csak hab volt a tortán, hiszen a tizenhét éves sportoló január óta öt hétvégén keresztül megállás nélkül versenyzett. Ugyanakkor a világbajnokságra – edzője, Danka Sándor tanácsára – nem készült különösebben, egy versenynek tekintette a többi közül.

– Sanyi bácsi azt mondta, hogy semmivel se kezeljem másképp a vb-t, mint a többi megmérettetést, vívjak úgy, ahogy szoktam. Éppen ezért előtte nem gondolkodtam azon, vajon hányadik helyen végezhetek. Az eredménnyel pedig maximálisan elégedett vagyok – tekintett vissza a versenyre Berta Dániel.

A sportágához előnyös magasságú, 191 centis vívónak az elmúlt időszakban kevés ideje volt az edzésekre, hiszen a sport mellett a tanulásra is koncentrálnia kell. Az angolon felül még latint is tanuló diák megpróbálja összeegyeztetni sportolói karrierjét a tanulmányaival.

– Mivel sokat kihagytam az iskolában a versenyek miatt, ezért mostanában inkább a sulira próbálok figyelni, mert hamarosan jönnek a vizsgák – mondja. – Szerencsém van, mert a tanáraim jól tolerálják, hogy a sport miatt néha lemaradok, sőt, büszkék rám az eredményeim miatt. A páston szükség van a jó koncentrációs képességre, amit viszont az iskolában is tudok kamatoztatni – az átlagnál tovább tudok figyelni egy dologra.

A 2004 óta vívó Bertának a legnagyobb álma az olimpiai részvétel.

– Londonban még valószínűleg nem leszek ott, de 2020-ban már mindenképp szeretnék kijutni az ötkarikás játékokra – vallott vágyálmairól Berta Dániel.

A Református Gimnázium tanulóját meghívták a hétvégi tatai edzőtáborba, ahol a felnőttekkel együtt készülhet az április végén kezdődő előválogatókra, amelyekről egyenes út vezet a különböző világversenyekre. Danka Sándor edző szerint a fiatal vívó „nagyon jó gyerek”.

– Dani kicsi kora óta Református Gimnázium sportcsarnokában edz, nagy örömünk, hogy bízik bennünk. A szülei támogatása is nagyon fontos számunkra, hiszen ők is mindent megtesznek, hogy Daniból még kiválóbb vívó legyen – dicsérte tanítványát Danka Sándor.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő