Biczó Bence Phelps nagy ellenfele lehet

A magyar úszókat világszerte ismerik, szinte nincs is olyan olimpia, amelyen ne szereztek volna érmeket. Mostanra már a pécsi sportolókkal is számolnia kell a szakmának, hiszen Jakabos Zsuzsanna a debreceni országos bajnokságon első lett, és teljesítette az olimpiai szintet is 400 méter vegyesen, Biczó Bence pedig az olimpiai ezüstérmes Cseh Lászlót is legyőzte 200 pillangón.

Múlt héten a világ idei második legjobb idejével, 1:54,79 perccel nyerte a 200 pillangót Biczó Bence a 113. országos úszóbajnokságon. A PVSE ifjúsági olimpiai bajnoka ezzel beállította az új ifjúsági Európa-csúcsot is. A mindössze tizennyolc éves sportoló már harmadszor előzte meg Cseh Lászlót ezen a távon, de mint mondta, nem ez a lényeges, inkább az, hogy sikerült azt az időeredményt elérnie, amit edzőjével, Sántics Bélával elterveztek.

– A világon kevés olyan ország van, ahol ilyen erős a 200 pillangó mezőnye, így már az elődöntő is nehéz volt. A döntő pedig még keményebb versenyt hozott, nagy küzdelem volt Cseh Laci és köztem – mondta Biczó Bence.

Az úszónak azonban nem az ob volt az idei legfontosabb versenye, még előtte áll a sanghaji világbajnokság és az ifjúsági Eb, amely a fő megmérettetés lesz számára. A PVSE úszóját már Michael Phelps nagy kihívójának tekintik, a két sportoló valószínűleg a július 16-án kezdődő világbajnokságon a 200 pillangó döntőjében fog megmérkőzni egymással.

A debreceni országos bajnokságon a még a pécsi ANK Úszóklub színeit képviselő, de hosszú évek óta nem itt készülő Jakabos Zsuzsanna is kiválóan szerepelt, szenzációs idővel szerzett aranyat 400 vegyesen, emellett olimpiai kvótát is szerzett, majdnem egy másodperccel jobb időeredményt ért el, mint az A-szint. Jakabos a római Hét Domb elnevezésű nemzetközi úszóversenyen korábban 2:07,67 perces idővel rukkolt elő 200 pillangón, amely szintén olimpiai indulást jelent.

Jakabos és Biczó mellett több pécsi is részt vett az országos bajnokságon. 100 mellen Financsek Gábor Gyurta Dániel mögött a második lett, Bodor Richárd a negyedik helyen ért célba, Rozanovics Ádám pedig a hetedik legjobb eredményt érte el. 50-en Financsek szintén második, Bodor harmadik, Rozanovics hetedik lett.

Tasi Tímea írása

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés