Cél a minél hatékonyabb sportdiplomácia

Az Országgyűlés delegáltjaként nemrég a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felügyelőbizottságának tagjává választották Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselőt. A politikus e tisztséggel hatékonyabban kívánja képviselni Pécs érdekeit, így a sportdiplomácia és – a már elkezdődött infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően – az utánpótlás-nevelés területén is egyre több sikerélményre számíthatunk a jövőben.

Csizi Péter nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy rá esett a Parlament választása. Elmondása szerint a szervezetnél komolyan veszik a bizottságot, hiszen a tagok minden egyes elnökségi ülésen részt vesznek és minden olyan információval rendelkeznek, amelyek a MOB hétköznapjait, tevékenységét és jövőbeli elképzeléseit illetik.

– A felügyelőbizottság törvényi és működési felügyeletet végez, komoly felelősséggel, hiszen a tagok saját vagyonukkal felelnek a cég működéséért. Ezért is és azért, mert az Országgyűlést képviselem a testületben, komoly partnerként kezelnek minket – fogalmazott.

A honatya hozzátette, hogy a MOB munkája korántsem csak az aktuális olimpia ügye köré szerveződik.

– Az elmúlt napokban azt tapasztaltam, hogy a régóta működő, tradicionális szervezet legfontosabb feladata, hogy az olimpiára készítse fel, organizálja a legjobb sportolóinkat, de természetesen ez a felkészülés nem csak az adott olimpiáról szól, nem csak arról a sportolókról szól, akik kandidálnak a legfontosabb sportversenyre és biztosítsa számukra a logisztikát, hanem ennél sokkalta összetettebb a MOB tevékenysége.

001

Hosszú távon gondolkodnak
Csizi Péter elmondta, a szervezet már utánpótláskortól figyelemmel kíséri és segíti saját eszközeivel a sportéletet. Nem adott olimpiára készíti fel a sportolókat, hanem kidolgozott stratégiája van arra vonatkozóan, hogy az adott olimpiát követő két-három világesemény idején hol szeretné látni Magyarországot, s a társadalom tagjainak legjobbjait hogyan választja ki és hogyan indítja el az olimpiai játékokon való részvételre és a minél eredményesebb szereplésre.

De az olimpiai bizottság tevékenysége nem csupán a profikról szól, hanem a sport szeretetéről és megszerettetéséről szól, azaz a cél az, hogy mindennapjaink részévé váljon a mozgás.

– Az, hogy ennek a testületnek a munkáját nyomon kísérhetem, azt is jelenti, hogy ezt a lehetőséget fel fogom használni arra, hogy a pécsi sportolókat is segítsem, hogy a pécsi sportolók – s most elsősorban az utánpótlás-nevelésre gondolok – megkapjanak mindent a tekintetben, hogy megfelelően felkészüljenek, hogy profi sportolók legyenek. Fogok lobbizni, azt fogom segíteni, hogy minél több akkreditációs versenyre, nemzetközi utánpótlás-versenyre jussanak ki a fiatal sportolók. De ugyanilyen fontos, hogy az edzőképzésben is tudjak segítséget nyújtani – fogalmazott a politikus.

Mint megtudtuk, a képviselő éppen a napokban egyeztetett időpontot Bienerth Gusztávval, az úszószövetség elnökével, akivel Vári Attilával, a Pécs Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával együtt fog tárgyalni, hogy a hazai és az egyre erősödő pécsi úszást mint oktatási, mind edzői szempontból, mind pedig az utánpótlás-nevelés tekintetében még jobban pozicionálják.

– Nagy érdem és nagy eredmény, hogy két olimpiára leszerződött Pécs városával Kenderesi Tamás. A szerződés természetesen azt is tartalmazza, hogy mi mindent megteszünk diplomáciai fronton, a sportdiplomácia területén, hogy ő úgy ugorjon majd be mondjuk Tokióban a medencébe, hogy neki addig tényleg semmi mással ne kelljen foglalkoznia, csak azzal, hogy abban a pillanatban a legjobb eredményt hozza ki magából.

Mindezekhez természetesen elengedhetetlen a szakmai műhelyek támogatása, a jól képzett edzők és sportolók, a megfelelő létesítmények és intézményi infrastruktúra megléte.

– Az elmúlt időszak eredményei is azt mutatják, hogy a sportdiplomácia ugyanúgy hozzátartozik a sikerhez. Ahogy egy ország fontosnak tartja nagyban, nemzetközi porondon, úgy nekünk kicsiben is fontosnak kell tartanunk és követendő példaként kell kezelnünk.

Erősödő pécsi sportélet
Az utóbbi időben számos előrelépés történt a pécsi sportéletben. Megkezdődött a Nemzeti Kosárlabda-akadémia építése az Expo Center közelében, az önkormányzat is támogatást biztosít a PVSK számára egy új, modern sportcsarnok létrehozására, a PMFC egymilliárd forintot kapott az utánpótlás-akadémiájának működtetésére és fejlesztésére, mindemellett az Ovi-Foci Program keretében egyre több sportpályát használhatnak a pécsi óvodások a testnevelés és mindennapi mozgás megszerettetése érdekében.

Hirdetés