13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportCsak az öve fekete, a szíve nem

Csak az öve fekete, a szíve nem

Egészen elképesztő eredményekkel büszkélkedhet az a fiatalember, aki a kora ellenére a Baranya Kempo HSE egyik legeredményesebb, legkiemelkedőbb tagja. Budai Richárd  20 évesen 6 világbajnoki bronzéremmel büszkélkedhet.

– Mikor kezdted űzni egy a küzdősportot?
– 10 évesen kezdtem komolyabban sportolni. A kung-fu volt az első a harcművészetek terén, ám hamar abbahagytam, nem tetszett. Pár hónappal később mentem el első kempo edzésemre. Nem ajánlotta senki, barátaim se jártak oda, egyszerűen egy hirdetés tetszett meg.

budairichard03

– Mit kell tudni erről a sportról?
– Ez egy modern, kevert harcművészet, ötvözi a birkózást, a karatét, a kick-boxot, és még sok-sok más elem is megtalálható benne. Elsősorban önvédelemre tanít, nem offenzív, támadó jellegű küzdősport. Fontos a spiritualitás is, amire a kempo tanít. Megvan a saját filozófiája, ami segít a tanulásban, a fejlődésben, mivel hangsúlyt fektet az elmélyülésre, a belső nyugalomra – ez az életben is segít.

– Hol tartasz most? Milyen fokozattal rendelkezel?
– Ahogy minden keleti ihletésű küzdősportban, a kempóban is van övrendszer. 12 tanulóövet és 10 mesterövet különböztetünk meg tudás szerint. Én most első feketeöves mester vagyok, a nyáron szeretném letenni a vizsgát, hogy a második mesterszintre lépjek.

budairichard02

– Felnőttnek számítasz, vagy még a fiatalok között versenyzel?
– Ebben a sportban többféle kategória szerint osztjuk el az embereket. A különböző kategóriákat testsúly, életkor, öv alapján állítják fel. A magam 20 évével idén kerültem át a felnőttek közé, ahol most jóval nehezebb helyt állnom.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?
– Ha eredményeimet tekintve ki kell emelnem valamit, akkor az a hat VB-bronzérem lenne. 2012-ben, 17 évesen 3 érmet szereztem Portugáliában különféle kategóriákban, és szintén három harmadik helyet tavaly: Portugáliában, Oroszországban és Kecskeméten. Leginkább ezekre vagyok büszke, amekyek nemzetközileg is kimagasló eredményeim. Emellett persze számos hazai és nemzetközi tornán vettem részt, onnan is hoztam el érmeket és helyezéseket.

budairichard04

– Hogyan léphetnek az ifjak a nyomodba?
– Az eredményességhez rendíthetetlen szorgalomra és kitartásra van szükség. Persze, ha valakinek még jó adottságai is vannak, az még gyorsabban érhet el sikereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő