5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportEgy éve nyerték meg az olimpiát a pécsi fiúk

Egy éve nyerték meg az olimpiát a pécsi fiúk

Február 22-én, pénteken az ország több városában is megünnepelték a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség kezdeményezésére elindított Magyar Korcsolyázás Napját, amellyel az egy évvel ezelőtt sporttörténelmi sikert arató magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnoki címe előtt tisztelegtek.

A magyar korcsolyasport dicsőségfalán kiemelt dátum 2018. 02. 22., hiszen azon a napon szerezte meg Magyarország első téli olimpiai aranyérmét Pjongcsangban a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. A sporttörténelmi siker előtt tisztelegve február 22. a Magyar Korcsolyázás Napja lett.

Olimpiai arany pécsi kézben

Az országos rendezvénysorozathoz a pécsi Műjégpályát üzemeltető PSN Zrt. is csatlakozott, ezért a nagyközönség párban érkező vendégei ketten egy áron korizhattak a pécsi jégen.

Sajnos a délelőtti programba közbeszólt az időjárás és az eső, de délután már zökkenőmentesen ünnepelhettek a téli sportok kedvelői. Az esemény kapcsán Vári Attila elmondta, mennyire fontos esemény volt a tavalyi siker és mit jelent Pécs város életében.

– Mindig öröm látni, hogy ennyien szeretik Pécsett a korcsolya sportágat, sokan alig várják a tél közeledtével, hogy kinyisson a létesítmény. Természetesen mi is azonnal csatlakoztunk a Magyar Korcsolyázó Szövetség kezdeményezéséhez, számunka is fontos, hogy megemlékezzünk, illetve tisztelegjünk a sporttörténelmi siker előtt, amelynek két pécsi gyorskorcsolyázó is részese volt. Pécs városa mindig is büszke lesz Burján Csabára és Knoch Viktorra, akik rendkívüli sportteljesítményükkel beírták magukat a történelemkönyvekbe. Ez az eredmény nem jöhetett volna létre a megfelelő családi és szakmai háttér nélkül, amely legalább annyira fontos, mint a sportolók teljesítménye.

Egy éve vagyunk rájuk büszkék!

Ennek elismeréseként Pécs város közgyűlése legutóbb a két olimpiai bajnok felkészítőjének, Lakatos Tamásnak adományozta a város sportdíját, az Abay Nemes Oszkár-díjat – fogalmazott a két aranyérmes klubja, a PSN Zrt. – egyébként maga is olimpiai aranyérmes – vezérigazgatója, Vári Attila.

Az olimpiai és Európa-bajnok magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó nem elégedett meg az ötkarikás játékokon aratott sikerrel, februárban a pécsi Burján Csabával felálló magyar gárda lett a Világkupa-sorozat összetett győztese, amelyre korábban még nem volt példa.

A Világkupa záróállomásán, az olaszországi Torinóban nem úgy sikerült Burján Csabáék versenye, ahogy elképzelték. A kvartettből sérülése miatt hiányzott az olimpiai bajnok Liu Shaoang, így Varnyú Alex és Krueger Cole versenyezhetett Burján Csaba és Liu Shaolin Sándor mellett az olasz megmérettetésen. A magyar négyest azonban kizárták a versenyből, így veszélybe került az összetett első hely, ám mivel a győzelemre egyedül veszélyes kínaiak nem jutottak a döntőbe, mégis a magyaroké lett az elsőség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő