7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálEgy hét, és indul a csapatás a Mecsekben!

Egy hét, és indul a csapatás a Mecsekben!

Izgalmasnak ígérkezik az Országos Rallye Bajnokság (ORB) szezonzáró futama, hiszen október 17. és 19. között Pécsen dől el a bajnoki cím sorsa szinte az összes géposztályban – jelentették be a 48. Mecsek Rallye szervezői pénteken.

Mint azt Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a szervező Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) vezérigazgatója elmondta, a futam több különlegességet is tartogat a rajongóknak. Beszámolt arról, hogy a gyorsasági szakaszok közé például bekerült egy, a baranyai megyeszékhely repterén kialakított szlalompálya. Emellett az egyik legkedveltebb hegyi szakaszon, az eddig megszokottaktól eltérően Árpádtető és Szentkút között hegynek lefelé haladnak majd az autók; így ott a bátor, bevállalós pilóták ígérnek látványos versenyt – tette hozzá Vári Attila.

Kitért arra, hogy szinte az összes géposztályban Pécsen dől majd el az országos bajnoki cím, s a Mecsekben derül ki az is, ki lesz az abszolút magyar ralibajnok 2014-ben. A versenyen egyébként összesen közel 150 páros áll majd rajthoz, hiszen Pécsen az ORB mellett a Rallye2 és a Historic-sorozat zárófutamára is sor kerül.

IMG_8621

Az ORB-mezőnyből a Ford Fiesta R5-el rajthoz álló Kazár Miklós-Szőke Tamás páros és a Skoda Fabia S2000-el versenyző Herczig Norbert-Baczigál Igor duó összecsapása ígér majd izgalmakat, hiszen – ugyan nagy a pontkülönbség – utóbbiaknak is van esélyük a végső győzelemre. Ugyanígy nyitott a Rallye2 és a Historic bajnokság is.

Nagy Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy idén egy összefogás eredményeként valósul meg a rali; a következő időszakban azon fognak dolgozni, hogy ismét a Mecsek adhasson otthont a nemzetközi rali bajnokság egyik futamának. Mint mondta, az önkormányzat anyagilag is segítette a szervezést, ugyanis az ide érkező mezőny és a szurkolók jelentős vásárlóerőt képviselnek a városban, s messze vihetik Pécs jó hírét.

Jelen István, a szervezőbizottság vezetője a várható menetrendről elmondta: a Mecsek Rallye október 17-i Széchenyi téri ünnepélyes rajtceremóniája után az első és harmadik gyorsasági szakaszra a Pécs-pogányi reptéren kerül sor; itt Vári Gyula műrepülő bajnok és „Mókus” motoros streetfightershow-val is bemutatóval szórakoztatja a közönséget.

A reptéri gyorsok közé beékelt árpádtetői esti szakaszt követően szombat reggeltől a klasszikus mecseki terepekre tér vissza a mezőny, amely a hetvehelyi, zobáki és orfűi útvonalakon halad majd. Utóbbi a nézők között is méltán népszerű, a pilótákat és navigátoraikat rendkívüli módon megterhelő 28 kilométeres körgyors, amely után egy gyűjtő erejéig Komlóra is betérnek a versenyautók. A verseny utolsó gyorsaságija után várhatóan október 18-án szombaton este hat órakor hirdetnek majd győzteseket; a pécsi Széchenyi téren a pilótáknak addig 137 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük összesen.

Újdonság, hogy a Qualysoft SME Solutions Kft. idén a rajongók számára a hazai ralik történetében először egy saját, minden platformra elérhető okostelefon-alkalmazást készíttetett. Ennek segítségével szinte az autók célba érkezésekor tudhatják az érdeklődők az időket, az éppen aktuális állást, s folyamatosan friss híreket kapnak kedvenceikről, elsőként értesülhetnek balesetekről.

Ranga László már elhunty korábbi legendás raliversenyző Mitsubishi Lancer Evo IX-el rajthoz álló fia, Ranga Péter a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a Mecseken klasszikus hegyi, aszfaltos szakaszok komoly vezetéstechnikai tudást követelnek meg a versenyzőktől, s főleg a hegyen lefelé vezető gyorsok teszik majd próbára a sofőrök képességeit.

A futammal kapcsolatban további hírek, érdekességek, versenykiírás, térképek találhatóak meg a www.mecsekrallye.hu honlapon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő