Egygólos vereséget szenvedett a magyar futballválogatott

Vereséggel debütált a kispadon Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata szombat este 1-0-ra kikapott Finnországban az újonnan indult Nemzetek Ligája első fordulójában.

A tamperei találkozó egyetlen gólját Teemu Pukki szerezte a 7. percben.

A magyarok kedden a görögök ellen folytatják szereplésüket a sorozatban, a Groupama Arénában 20.45-kor kezdődő összecsapást zárt kapuk mögött rendezik az Európai Labdarúgó Szövetség büntetése nyomán, amelyet még a románok elleni 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt szabott ki.

A finn válogatott tétmérkőzésen 40 év után győzte le újra a magyar csapatot, ezt megelőzően legutóbb 1978 szeptemberében egy Európa-bajnoki selejtezőn diadalmaskodott.

A magyar válogatott kispadján legutóbb tíz évvel ezelőtt tudott győzelemmel debütálni az aktuális szövetségi kapitány, akkor a holland Erwin Koeman irányításával a görögök ellen nyert a nemzeti csapat.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 1. forduló:
Finnország-Magyarország 1-0 (1-0)
———————————
Tampere, Ratina Stadion, 10 220 néző, v.: Gediminas Mazeika (litván)
gólszerző: Pukki (7.)
sárga lap: Uronen (41.), illetve Szalai (45+3.), Fiola (59.), Lovrencsics (63.), Kádár (68.)

„Természetesen mint minden magyar, különösképpen azok a szurkolók, akik elkísérték a csapatot, csalódottak vagyunk. Nagyon szerettük volna győzelemmel kezdeni a sorozatot, az első tizenöt percben két labdát is elveszítettünk a pálya közepén, az egyikből gólt is kaptunk. Mit sem ér az a sok helyzet, ha a befejezéseknél pontatlanok vagyunk” –nyilatkozta Marco Rossi a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére válaszolva az olasz szakember kiemelte, mindenképpen fejlődni kell a labda járatásában és a széleken vezetett támadásokban, hiszen a középpályáról felívelt labdák nem működőképesek.

A kapitány elmondta, korábbi csapatainál az ötvédős rendszert favorizálta, azonban ennek a begyakorlásához sokkal több időre van szükség, mint az a néhány nap, amelyet eddig a válogatottal dolgozhatott. Ugyanakkor hangsúlyozta: a keretben szereplők többsége négyvédős rendszerben futballozik a klubjában, ráadásul azok a hibák, amelyeket elkövettek, nem a taktikai rendszerhez kapcsolódnak.

Marco Rossi kiemelte, nem szabad ezt a mérkőzést „teljes egészében a kukába dobni”, ugyanis számos pozitívumot látott a pályán, melyeket meg kell tartani a görögök elleni keddi összecsapásra.

„A csapat küzdött, hajtott, mindenki odatette magát, de van úgy az életben, hogy az ember elveszít egy-egy harcot. Ilyenkor alázatos és kemény munkával kell továbbmenni” – mondta a szakember, s hozzátette: a statisztika is kifejezetten kecsegtető dolgokat mutatott, persze ezzel a futballban nem mindig lehet meccset nyerni.

A magyarok kedden a görögök ellen folytatják szereplésüket a sorozatban, a Groupama Arénában 20.45 órakor kezdődő összecsapást zárt kapuk mögött rendezik az Európai Labdarúgó Szövetség büntetése nyomán, amelyet még a románok elleni 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt szabott ki.

A válogatottak a sorozat minden osztályában négy csoportban játszanak oda-visszavágós alapon. Az eredmények alapján a B, a C és a D osztály csoportgyőztesei feljutnak, az A, a B és a C osztály csoportutolsói pedig kiesnek. Az A osztály négy csoportgyőztese jövő júniusban négyes döntőn vesz részt.

A Nemzetek Ligájában négy Európa-bajnoki helyet is meg lehet szerezni. Alapesetben minden osztályban a csoportgyőztesek 2020 márciusában megmérkőznek az indulási jogért, valójában viszont azok a csapatok szerepelnek majd a rájátszásokban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről.

Hirdetés