12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapSportLabdaElhunyt a PVSK legendás edzője

Elhunyt a PVSK legendás edzője

Vertetics István az első pécsi női kosárlabda-aranyérem kovácsa, 2018. május 11-én Zalaegerszegen elhunyt.

Vertetics István 1952. május 20-án született Budapesten. A Központi Sportiskolában kezdett kosárlabdázni 1965-ben és egészen 1982-ig aktív játékos volt. Szekszárdon kezdte edzői pályafutását, ahol 1989-ig dolgozott. Majd egy év kihagyás után szerződött Pécsre a PVSK csapatához, ahol irányításával az 1991-92-es bajnokságban a PVSK-Co-Order néven szereplő csapat megszerezte Pécs városa és Baranya megye első női kosárlabda bajnoki aranyérmét.

A Diósgyőr elleni 1992. március 26-án lejátszott mérkőzést 6000 tomboló néző látta a Pécsi Városi Sportcsarnokban, amelyet a PVSK 76-68-ra megnyert. A csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Horváth Juci, Sztojkovics Éva, Vilutitye, vagy Halász. Vertetics István azzal, hogy ő nyerte 1992-ben az első aranyérmet a PVSK női kosárlabda csapatával, történelmet írt.

A következő szezonban, (1993-ban) amelyben 6. lett a csapat, távozott Pécsről. Volt edző többek között Sopronban, Diósgyőrben, Pakson, és Zalaegerszegen pályaedzőként is tevékenykedett. Majd még egyszer visszatért a PVSK-ba, ahol a kosárlabda utánpótlásban dolgozott. Néhány évvel ezelőtt, családi okok miatt Zalaegerszegre költözött, ahol egészen halálig élt, és a ZTE utánpótlás edzőjeként dolgozott. Halála nagy veszteség nemcsak a PVSK, de Pécs és Baranya megye kosárlabda sportjának is.

2013-ban, amikor a ZTE KK a Pécsi VSK-Pannonpower vendégeként szerepel Pécsett, (a fia is játszott a Zalaegerszeg együttesében) beszélgettünk vele. Arra a kérdésre, miként emlékezik a bajnoki címre a következőket mondta:

„Nagyon sokan kérdeznek a mérkőzésről, így utólag visszagondolva azt mondom, életem legszebb pillanatai voltak azok, erre mindig jó visszaemlékezni. Csodálatos mérkőzésen lettünk bajnokok, egy csodálatos közönség előtt. Elmentem nyugdíjba, és most visszatértem, hogy segítsem azt a csapatot, amely pályafutásom legszebb emlékével ajándékozott meg.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő