Éremeső hullott pénteken

Aranyérem nélkül, de remek eredményekkel zárták sportolóink a pénteki játéknapot a riói olimpián. 800 méter gyorson Kapás Boglárka bronzérmes lett, Cseh László 100 méter pillangón ezüstérmes, Hosszú Katinka 200 méter háton ezüstérmes, Márton Anita pedig új országos csúccsal bronzérmes súlylökésben (kiemelt képünkön). A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi a súlylökés után a nyolcadik, Krizsán Xénia pedig 17. a riói olimpia atlétikai versenyeinek nyitónapján.

Cseh 200 méter pillangón a szám világbajnokaként és idei ranglistavezetőjeként csak hetedik lett, így – ahogyan saját maga fogalmazott – rendkívül mélyről kellett visszajönnie és 100 méteren a negyedik idővel verekedte be magát a döntőbe.

A rajtot viszonylag jól kapta el, negyediknek fordult, majd hatalmas hajrába kezdett, s ugyan látszódott, hogy a győzelemre már nem lehet esélye, de az éremszerzésre igen, végül elképesztő izgalmak közepette második lett.
A 30 éves magyar klasszis 51.14 másodperces idővel csapott célba, csakúgy mint a szám háromszoros címvédője, az amerikai Michael Phelps, illetve a világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos. A számot a szingapúri Joseph Schooling fölényesen nyerte 50.39 másodperces olimpiai csúccsal.

“Nagyon örülök, hogy összejött az ezüstérem. A szingapúri nagyon jó volt, tekintélyt parancsoló időt úszott. Az olimpia előtt reménykedtem, hogy én is tudok ennyit, sajnos nem jött össze, de az ezüst is fantasztikus” – mondta az M4 Sporton Cseh László.     Hozzátette: nagyon különleges, hogy éppen Phelps, Le Clos és ő lett holtversenyben második.

“Örülök, hogy velük osztozhatok ezen a pozíción, bár persze jobb lenne, ha egyedül állnék a második helyen” – mondta.

Kapás Boglárka, a 800 méteres gyorsúszás 23 éves magyar Európa-bajnoka az egy nappal korábban úszott országos csúcsából (8:19.43) több mint három másodpercet faragva 8:16.37 perces idővel csapott célba.

Kapás – aki hatalmas országos csúcsot úszott már az elődöntőben is – a harmadik helyen fordult rá az utolsó száz méterre és már biztos volt, hogy közte és a brit Jazz Carlin között dől el a második hely sora. Az utolsó 50-re is a brit fordult rá előbb, s végül elképesztően szoros csatában picivel hamarabb csapott célba.

“Bár csak két tizedre volt az ezüst, de ez most egyáltalán nem érdekel és nem zavar, mert amiért jöttem, azt hazaviszem, és ez fantasztikus érzés. Szeretném megköszönni azoknak, akik ide juttattak, mert ezt nem én nyertem, hanem mi. Leginkább hálát érzek” – nyilatkozta az M4 Sporton Kapás Boglárka. Mint elmondta: az utóbbi időben mindenki maximálisan mellette állt, nagy profizmussal végezték a dolgukat, ő pedig teljes mértékben megbízik a stábban.

Ledecky 8:04.79-es világcsúccsal nyert.

A brazil metropoliszban korábban három aranyérmet szerzett Hosszú Katinka 2:06.05 perces idővel, óriási csatában lett második az amerikai Maya Dirado mögött.

A 27 éves Hosszú korábban 400 méter vegyesen világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második legjobb idejével, 200 méter vegyesen pedig olimpiai rekorddal nyert.

Hosszú az előfutamban, majd az elődöntőben is országos csúcsot úszott, a fináléban azonban minimálisan, két századdal elmaradt ettől.

A néhány magyar szurkolótól is hangos Olimpiai Uszodában a rajtot követően a Vasas szupersztárja – aki az elő és a középfutamban egyedüliként úszott 2:07 perc alatti időt, ezzel több mint egy másodperccel volt jobb a másodiknál – szinte azonnal az élre állt, az első forduló után világcsúcs-részidőn belül volt és magabiztosan vezetett, féltávnál már közel egy testhosszal ellépett. Az utolsó 50-re fordulva sokkal jobban jött ki a delfinezésből, és ekkor úgy tűnt, nem vehetik el tőle a győzelmet, az amerikai azonban óriási hajrával feljött, s végül jobb benyúlásával hat századdal győzött.

Hosszú mostani sikerével felnőtt pályafutása 60. érmét szerezte olimpián, világ- és Európa-bajnokságokat tekintve 50 és 25 méteres medencében.

“Amikor az ember ilyen szoros küzdelemben veszít, mindig benne van, hogy csak egy pici kellett volna a győzelemhez. Persze, négy érem után nem panaszkodhatok, ezt tényleg nem gondoltam volna, hihetetlen!” – nyilatkozta a finálét követően az M4 Sportnak.

Márton Anita nagyszerű országos csúccsal, 19,87 méteres eredménnyel bronzérmet nyert súlylökésben a riói olimpia pénteki versenynapján.

Az idei fedett vb-n és a szabadtéri Eb-n is második Márton Anita a sorozat utolsóelőttijeként lépett dobókörbe, s meglepően visszafogott, 17,60-as dobással nyitott, így a 10. helyről várta a második sorozatot. Márton a második körben már lényegesen összeszedettebb volt, aminek eredményeként 18,72-vel a hatodik helyre lépett fel.

A harmadik körben az élen állók nem javítottak, Márton viszont gyönyörűen dobott, s 19,39 métert ért el, így feljött a negyedik helyre. Ezen sorozat után a négy legrosszabb kiesett, a folytatásban pedig a dobási sorrend változott, az első nyolc fordított sorban következett egymás után.

Negyedikre Márton újra nagyszerű volt. Szemre úgy tűnt, javított, végül azonban kiderült, 19,38-nál esett le a golyó, ami mégis előrelépést jelentett a Szegeden élő sportoló számára.

Ötödikre Márton 19,10-et ért el, az igazi nagy “durranást” azonban – szokásához híven – hatodikra tartogatta: a súlygolyó a kezéből egészen a 20 métert jelző vonal belső pereméig szállt, a mérés után kiderült, 19,87 méterig, ami 38 centivel jobb, mint Márton júliusban, a Gyulai Memorialon felállított országos csúcsa, és pontosan annyi, mint Carter – jobb második dobása miatti – második helyet jelentő eredménye volt akkor.

Az óriási dobásnak Márton Anita először csak visszafogottan örült, majd látva az elerőtlenedett, harmadik helyen álló kínai utolsó, gyenge dobását, szaladt is ünnepelni a lelátón ülő kis magyar csoporthoz.

A nők között magyarra atléta utoljára 1968-ban, Mexikóban szerzett érmet, akkor a gerelyhajító Németh Angéla győzött,a diszkoszvető  Kontsek Jolán pedig harmadik lett.

Márton Anita a nők között a magyar atlétika hetedik olimpiai érmét nyerte meg.

A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi a súlylökés után a nyolcadik, Krizsán Xénia pedig 17. a riói olimpia atlétikai versenyeinek nyitónapján.

Az idei fedettpályás világbajnokságon ötödik Zsivoczky-Farkas Györgyi 14,39 méterrel kezdett (820 pont) a harmadik számban, másodikra belépett. Utolsóra 13,95 méterig dobta szert.
Az Eb-4. Krizsán Xénia 13,14 méteres első kísérlete után folyamatosan javított, előbb 13,65-re, majd 13,78-cal zárt, amiért 737 pontot kapott.
Három szám után Zsivoczky-Farkas Györgyi feljött a 8. helyre 2882 ponttal, míg Krizsán Xénia a 17. 2747-tel.
A hétpróbázókra még a 200 méter vár (3.05 ó) az első napon.

 

 

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés