4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapSportFigyelem Pécs! Nekik kell szurkolnunk!

Figyelem Pécs! Nekik kell szurkolnunk!

Néhány nap van már csak hátra, és kezdődik a riói olimpia. Vajon mit várnak a legjobb pécsi sportolóink? Hogyan készülnek a megmérettetésre, vagy épp hogyan pihennek rá a közelgő nagy versenyre? Utánajártunk!

Csonka Zsófia a rutint képviseli Rióban

A PSN Zrt. Sportiskola kiváló sportlövője, Csonka Zsófia immár negyedik olimpiájára készül, így minden kétséget kizáróan a legrutinosabb pécsi versenyzőként állhat lőállásba Rióban.

Csonka Zsófia sportlövő céloz a pécsi lőtéren
Csonka Zsófia sportlövő céloz a pécsi lőtéren

– Sok minden nem lesz ismeretlen az ötkarikás játékokon, ami az első olimpiájukon indulók számára még új lehet. Tudom, mi vár rám, kötött a program, az egész olimpiai falu egy kis város, ahol mások a lehetőségek, mint a civil életben. Például elsőre nekem is furcsa volt a többszörös Roland Garros-győztes Rafael Nadallal egy asztalnál vacsorázni. Az újakat hamar magával ragadja a forgatag, de ez nagyon is ösztönzőleg tud hatni a sportolókra, bár a nyüzsgés a teljesítmény rovására is mehet. Szerencsére ezt is megtanultam már kezelni. Idén tíz napot leszek kint Rióban, míg a többi sportlövő legalább tizenhat napig fogja élvezni a hangulatot. Versenyezni megyek augusztusban, aztán vár itthon a megérdemelt pihenés – árulta el lapunknak a sportlövő, aki a tavalyi Európa-bajnokságon megszerzett aranyérmével vívta ki a jogot a riói indulásra.

– Már a felkészülés végén tartok, most a mentális dolgokat kell a helyükre tennem. Tudom, mekkora teherrel jár az olimpián lőállásba állni, és azzal is tisztában vagyok, hogy erre nincs ellenszer. Egyetlen segítség van: gyorsan kell alkalmazkodni a szituációkhoz – vetítette előre Csonka Zsófia, aki július 30-án utazott Rióba, hogy sportpisztoly versenyszámban összemérje tudását a többi nemzet legjobbjaival.

Kenderesi Tamás 200 pillangón Phelps előtt áll

A pécsiek számára eddig sem volt kérdés, hogy Kenderesi Tamásnak ott a helye a riói olimpiára induló repülőgépen, de miután a PSN Zrt. Sportiskola ifjúsági olimpiai bajnoka 200 pillangón a Budapest Openen sem talált legyőzőre, immár hivatalossá vált, hogy Cseh László mellett második magyarként valóban ott lesz a medencében az ötkarikás játékokon.

kenderesi12
Kenderesi Tamás taktikázni fog

– Rióban okosabban kell felépítenem a versenyzést, mint ahogyan az Európa-bajnokságon tettem. Ott jobb beosztással akár az ezüstérmet is megszerezhettem volna. Ez volt az első Eb-m, először tapasztaltam meg, milyen két nap leforgása alatt háromszor beleadni mindent a medencében, és éppen ennek, az addig ismeretlen kihívásnak a tanulságait leszűrve kell Rióban okosabban taktikáznom – nyilatkozta a pillangó-specialista úszó.

A pécsi kiválóság tizenkét évvel fiatalabb a tizennyolc olimpiai bajnoki győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps-nél, ugyanakkor a 200 pillangó idei világranglistáján Kenderesi ötödikként egy helyezéssel jobb az amerikainál.

– Ez csak átmeneti állapot, az igazi rangadó Rióban lesz. Kicsit ugyan izgulok, de nagyon élvezem, hogy egyre közelebb van életem eddigi legnagyobb versenye. A világranglistán hatan állunk 1:55-nél jobb idővel, ez már önmagában jól hangzik, de azt szeretném, ha a nagy kihívás ennél többet hozna ki belőlem – zárta a PSN Zrt. Sportiskola úszója.

Konkoly Zsófi pihenésként úszta át a Balatont

Szinte hihetetlen számú résztvevő, 8223 sportoló rajtolt el az idei Balaton-átúszáson. Pécsiek is szép számmal képviselték városunkat Révfülöpön, köztük a PSN Zrt. Sportiskola olimpiára készülő 14 éves paraúszója, Konkoly Zsófia is.

 

Mit neki a Balaton?
Mit neki a Balaton?

Azt gondolnánk, hogy akinek tizenegy úszóedzése és négy konditermi tréningje van egy héten, az szabadidejében nem vágyik a víz közelébe, nemhogy újabb, ráadásul extrém úszóversenyre. Konkoly Zsófia azonban ezt máshogy gondolja.

– Második alkalommal vágtam neki a Balaton átúszásának, idén az egyik pécsi szinkronúszóval, Grassy Dórával tempóztam együtt. Nagyon meleg volt a levegő, de a víz sem volt hideg. Nagyon jól éreztük magunkat, végre nem kellett az idővel és az edző intelmeivel foglalkoznom, pusztán kikapcsolódásként és a kihívás miatt teljesítettem a távot. Más a légköre egy ilyen tömegsport-rendezvénynek, mint egy „igazi” versenynek, nagyon jó volt látni, hogy ilyen sok ember választotta július első hétvégéjén a sportolást és a kedvenc sportágamat, az úszást és tettek a saját egészségükért – mondta a mindössze 14 éves paraúszó.

Konkoly Zsófia Rióban négy számban, 100 pillangón, 400 gyorson, 200 vegyesen és 100 háton indul majd a szeptember 7. és 18. között zajló Paralimpiai Játékokon.

A Rióra készülő tollaslabdázó a Fair Play-díjra is esélyes lehet

Nem túlzás állítani, hogy a világsajtót is bejárta május elején a hír, miszerint a pécsi Sárosi Laura ugyan megnyerhette volna a mérkőzést német ellenfele ellen – ezzel nagy lépést tett volna a riói kvótaszerzés felé –, mégis a sportszerűség kerekedett benne felül, és sporttársának, akinek elszakadt a lábbelije, odaadta a saját tartalékcipőjét.

Laura megérdemelné a díjat
Laura megérdemelné a díjat (fotó: MTI)

Ekkor úgy tűnt, gesztusával a sportszerű magyar kikerül a kvalifikációra jogosító helyekről, ám végül ez nem következett be: miután az előzetesen kalkuláltnál több női versenyző indulhat női egyéniben Rióban, a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése nyomán Sárosi Laura alanyi jogon, és nem szabadkártyával lehet ott az ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke szerint ugyanakkor a magyar lány felkerült arra a listára is, amelyből kikerülnek majd a Rióban díjazandó sportolók.

A pécsi lány az elmúlt időszakban többek között Kanadában is pályára lépett, ahol ugyan a harmadik körben kiesett, mégis úgy nyilatkozott, hogy élete egyik legjobb tornáján vett részt. Az eredményével elégedett volt, de kiemelte, hogy annál már csak a mutatott játéka tetszett jobban saját magának.

A csinos tollaslabdázónak nagyon sokan gratulálnak a közösségi oldalakon, sorra lepik el oldalát a biztató szavak.

Laura több csajos felkérésnek is eleget tett a nyáron, többek között az olimpiai formaruháját is bemutatta az egyik kereskedelmi csatorna műsorában, emellett még a Balaton Soundon is szórakozott kicsit barátnői társaságában.

Sors Tamás a repüléstől jobban tart, mint a versenyzéstől

Az ANK Úszóklub többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Sors Tamás immár harmadik paralimpiájára készül, ezúttal négy versenyszámban szurkolhatunk a pécsi fiúnak Rióban.

sors tamás5
A jogi karrierjére koncentrál Rio után

Sors Tamás ugyan még nem mondható idősnek, idén decemberben lesz 25 éves, azonban hatalmas rutinnal és rengeteg leúszott kilométerrel a háta mögött úgy látja, hogy akár ez lehet az utolsó olimpiája.

– Hétéves korom óta napi szinten úszok, idén a harmadik paralimpiámon veszek majd részt, amit ha összeadunk, akkor tizenkét ötkarikás játékokra való készüléssel teli év jön ki. Nem azt mondom, hogy Rio után teljesen abbahagyom az úszást, de Tokióban már lehet, hogy nem állok rajtkőre. Szeretnék az életem más területeire is koncentrálni. A londoni paralimpia után elkezdtem a PTE jogtudományi karán tanulni, nagyon segítőkészek a karon dolgozók és az oktatók, szeretem is, amit tanulok, így a paralimpia után az életem ezen részére is nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni – kezdte Sors.

Nyilván más érzéssel utazik és vesz részt egy sportoló az első és a sokadik paralimpiáján, a pécsi úszót erről is kérdeztük.

– Az első azért fontos, mert az az első, a másodikon szerettem volna jobban teljesíteni, a harmadikra pedig már elég rutinossá váltam. Bízom benne, hogy sikerül megjavítanom az eddigi időeredményeimet, már nem stresszelek annyira, mint korábban. Jól szeretném magam érezni Rióban – árulta el az úszó, aki 50 és 100 gyorson, 200 vegyesen és 100 pillangón áll majd rajtkőre, utóbbi számban van a legnagyobb esélye a győzelemre. Búcsúzóul Sors Tamás még hozzátette, hogy ugyan nem izgul már annyira, mint eleinte, de hiába utazik repülőn évente nagyjából tíz alkalommal, nem tudja megszokni, így az utazástól talán jobban is tart, mint magától a versenyzéstől.

A Mecsek lankáin készül a maratonfutó

Szabó Tünde, a PVSK maratonfutója 2000 után újra olimpiai kvótát szerzett, és most is egyénileg készül Rióra.

Szabó Tünde
Szabó Tünde futni imád, repülni nem annyira

A PVSK atlétája már tavaly teljesítette az olimpiai szintet, így a Sidney-ben megrendezett ötkarikás játékok után, ahol Czukor Zoltán és Kürtösi Zsolt képviselték a pécsi klub színeit, Szabó Tünde készülhet a riói játékokra.

– Ha választanom kellene a repülés és a futás között, akkor egyértelműen az utóbbit választanám. Legutóbb is megfájdult a fejem és rosszul voltam a levegőben, így szívesen kihagynám az utazással járó kellemetlenségeket. De mivel tudom, mi a célom, így már nagyon várom az utazást – kezdte a hosszútávfutó.

Szabó Tünde legutóbbi, 31 kilométeres versenyén egy ukrán és egy kenyai atléta előtt végzett az élen.

– Nincs megállás, folyamatosan edzésben vagyok. Az a célom, hogy jobb és jobb legyek. Nagyon sokat járok a Mecsekbe futni, a hegyi futással is lehet javítani az állóképességemet. A barátom nagyon sokat segít a felkészülésemben, de leginkább egyénileg tréningezek, jobban szeretem azt a munkát elvégezni, amit saját magamnak kitalálok, mint amit más mond. Persze az edzőm és a szövetség szakemberei is segítenek a készülésben. Rióban még az utolsó négy napon is fogok edzeni, kell némi átmozgatás, az én szervezetemnek ez esik jól, nem a pihenés, ettől jobbak az időeredményeim. A nagy terhelés sokat kivesz az emberből, amit többek között vitaminokkal pótolok, de sajnos nem olyan rég közölték velem, hogy azokat nem vihetem ki Rióba. Ráadásul mostanában a sok papírmunka is rengeteg időt elvesz, így sokszor kell átszerveznem a napjaimat annak érdekében, hogy minden rendben legyen az indulásra – foglalta össze az egyéni sportolók nem is olyan egyszerű felkészülését Szabó Tünde.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő