A franciák jutottak elsőként az elődöntőbe

Elsőként a francia válogatott jutott be a legjobb négy közé az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, mivel pénteken, a negyeddöntőben 2-0-ra legyőzte Uruguay csapatát.

A Nyizsnyij Novgorod-i összecsapás győztese az elődöntőben az esti Brazília-Belgium mérkőzés továbbjutójával mérkőzik kedden, Szentpéterváron.

Eredmény, negyeddöntő:
Franciaország-Uruguay 2-0 (1-0)
——————————-
Nyizsnyij Novgorod, 43 319 néző, v.: Néstor Pitana (argentin)
gólszerzők: Varane (40.), Griezmann (61.)
sárga lap: Hernandez (33.), Mbappé (69.), illetve Betancur (39.), Rodríguez (69.)

Franciaország:
————–
Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphaël Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez – Paul Pogba, N’Golo Kante – Kylian Mbappé (Ousmane Dembélé, 88.), Antoine Griezmann (Nabil Fekir, 93.), Corentin Tolisso (Steven Nzonzi, 80.) – Olivier Giroud

Uruguay:
———
Fernando Muslera – Martin Cáceres, Josá Mária Giménez, Diego Godín, Diego Laxalt – Nahitan Nández (Jonathan Urretaviscaya, 73.), Lucas Torreira, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur (Cristian Rodríguez, 59.) – Luis Suárez, Cristhian Stuani (Maximiliano Gómez, 59.)

I. félidő:
———-
40. perc: Griezmann jobb oldali szabadrúgására Varane érkezett nagy lendülettel a kapu előterében, megelőzte védőjét és 10 méterről a hosszú sarokba csúsztatott (1-0).

II. félidő:
———–
61. perc: Griezmann nem túl erős, középre tartó 18 méteres lövése után Muslera olyan szerencsétlenül paskolt bele a labdába, hogy az a saját kapujába hullott (2-0).

Az első negyeddöntőn nem tudta vállalni a játékot az uruguayiak egyik legjobbja, Edinson Cavani, aki még a portugálok elleni nyolcaddöntőben szenvedett vádlisérülést. Helyén Luis Suárez mellett Cristhian Stuaninak szavazott bizalmat a támadósorban Óscar Tabárez szövetségi kapitány, akinek ez volt a 20. vb-mérkőzése – ezzel az örökranglista negyedik helyére jött fel.

A találkozó első negyedórája eseménytelenül telt, a 15. percben a vb-n háromgólos Kylian Mbappé fejelhetett kapura alig hét méterről, teljesen egyedül állva, ám csúnyán elpuskázta a lehetőséget.

A franciák labdabirtoklási fölénye a folytatásban sem igazán szült helyzeteket, ennek ellenére a hajrában rögzített helyzetből megszerezték a vezetést: Varane találata azt jelentette, hogy az európaiak 1985 óta először lőttek gólt az uruguayiaknak. A szünet előtt Martin Cáceres – ugyancsak szabadrúgás utáni – fejesénél Hugo Lloris hatalmas bravúrral védett, így a franciák előnnyel mehettek az öltözőbe.

A fordulás után ismét negyedórának kellett eltelnie az első komolyabb történésig: Antoine Griezmann kísérleténél Fernando Muslera hatalmasat hibázott, így kétgólosra nőtt a francia előny.

A mérkőzés utolsó harmada jobbára mezőnyjátékkal telt: az Eb-döntős franciák nem akartak, a dél-amerikaiak pedig nem igazán tudtak veszélyes támadást vezetni, így már csak a brazilok akadályozhatják meg azt, hogy színtiszta európai végjátékot hozzon a világbajnokság.

A franciák tizedik meccsükön maradtak veretlenek a vb-n dél-amerikai csapattal szemben, míg Uruguay sorozatban négy, európai csapat felett aratott vb-győzelem után kapott ki a kontinens valamely gárdájától.

Franciaország válogatottja – mely sikerével továbbra is veretlen a tornán – legutóbb 2006-ban jutott el az elődöntőig.

Hirdetés