Hajrá Pécs, hajrá pécsi foci!

Közel százötven egykori pécsi focista jelenlétében tartották meg az első Pécsi Labdarúgás Napját. 46 évvel ezelőtt verte meg a Pécsi Dózsa a Newcastle Unitedet, ami a pécsi foci legnagyobb sikere volt.

hirdetés


A Pécsi Dózsa az Európai Városok Kupájában (EVK) előbb román CS Universitatea Craiovát ütötte ki, majd a második fordulóban érkezett az angol Newcastle United FC.  A pécsiek az első idegenbeli meccsen kikaptak, de az 1970. november 4-én, több mint 20 ezer néző előtt rendezett visszavágón 2-0-ra nyertek a rendes játékidőben. A gól nélküli hosszabbítás után a 11-es párbajban is jobbak voltak mecsekaljai fiúk, és kiharcolták a továbbjutást. Ezután a Juventus következett, ám az olasz klubbal szemben elvérzett a pécsi csapat.

A Newcastle elleni siker apropóján idén első alkalommal ünnepelték meg hivatalosan is Pécs futballsikereit, korábbi neves játékosait. A Pécsi Labdarúgás Napját Páva Zsolt polgármester javaslatára november 4-ére tűzte ki az önkormányzat.

foci öregek köszöntése01
foci öregek köszöntése02
foci öregek köszöntése03
foci öregek köszöntése04
focigal01
focigal02
focigal03
focigal04
focigal05
focigal06
focigal07
focigal08
focigal09
focigal11
focigal12
focigal13
focigal14
focigal15
focigal16
focigal17
focigal18
focigal19
focigal20
focigal21
focigal22
focigal23
focigal24
focigal25
focigal26
focigal27
focigal28

A Kodály Központban megtartott eseményre a Pécsi Dózsa, a PVSK, a PMSC és a PMFC focistái jöttek el. A legendás játékosok közül – többi között – megjelent id. Dárdai Pál, Róth Antal, Máté János, Kincses Viktor, Márton Gábor, Mészáros Ferenc és még sorolhatnánk.  Az esten bemutatták Putz Péter újságíró Dicsőséges futballpercek című könyvét, valamint a Newcastle elleni győzelemben komoly szerepet vállaló két labdarúgóval, Máté Jánossal és Kincses Viktorral rendeztek kötetlen pódiumbeszélgetést.

Páva Zsolt, Pécs polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy korábban kevés figyelmet kapott a legendás pécsi focimúlt, holott a jövőt is csak erre lehet építeni. Tehát méltatlanul mellőzöttek voltak az egykoron szép sikereket elért pécsi labdarúgók, ezen kíván változtatni az ünnepséggel a város.

– Hajrá Pécs, hajrá PMFC, hajrá pécsi labdarúgás! – mondta a városvezető.

A Juventus elleni mérkőzésekről készült hangulatos videó: