Hiánypótló: gyerekeknek szerveztek országos breaktáncversenyt Pécsett

Hirdetés

Dobpergés! A napokban városunkban sporttörténelmet írtak: az Enemy Squad és a Pécsi Breakegyesület december 4-én közösen megrendezte hazánk első, kifejezetten gyerekeknek szóló breaktáncversenyét. A legfiatalabb versenyző csupán 6, míg a legidősebb is csak 16 éves volt. Őrületes, micsoda pörgés látszik lapunk videóján. 

Természetesen korábban is voltak már különböző breakversenyek Magyarországon, amik során a felnőttek mellett fiatalok is megmutathatták a tehetségüket, de arra mindezidáig nem akadt példa, hogy kifejezetten gyermek- és ifjúsági megmérettetést szerveztek volna. A mostani volt tehát az első, azonban a tervek szerint nem az utolsó ilyen pécsi esemény. A szervezőktől megtudtuk, hogy 38 páros csapott össze egymással a tánctéren. Két korosztály, 6-12 és 13-16 évesek indulhattak, a táncosok között akadt, aki 6 éve hódol ennek a sportágnak, mások csupán 6 hónapja kezdték.

Nagy Zsolt Európa-bajnok, a helyi breaker közösség támogatásával működő Bodyrock Pécsi Breakegyesület vezetője a verseny kapcsán emlékeztetett rá, hogy városunkban nagy hagyománya van a b-boyingnak: az Enemy Squad tagjai már hatszor jutottak a profi világbajnokság döntőjébe, amit egy másik – sem hazai, sem külföldi – formáció sem mondhat el magáról. Mint mondta, ő maga 20 évig élt Németországban, majd 2011-ben hazatért Pécsre és break-világbajnok barátjával, Filkóházi Zoltánnal közösen létrehozták a helyi egyesületet, ami ma is az ország legnagyobb utánpótlásnevelő iskolája kategóriájában. Hangsúlyozta, a világon egyedülálló módon a Pécsi Sport NZrt. nemrég szakosztályt is létrehozott a breakesek számára, ezzel is támogatva őket a versenyzésben. Az egyesület egyébként jelenleg 50 tagot számlál, akik közül sok a 6-10 éves gyermek.

– Tavaly decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése szerint olimpiai sportág lett a breaktánc, amely 2024-ben debütál majd a párizsi ötkarikás játékokon. Mivel mi főleg az utánpótlás-neveléssel foglalkozunk, számunkra létfontosságú volt, hogy csináljunk egy ilyen hiánypótló versenyt, hiszen ezáltal is több fiatal ismeri meg a breaket, illetve motiváló a már táncoló gyerekeknek, ha kipróbálhatják magukat, élményeket szerezhetnek az efféle megmérettetéseken. Mostantól minimum két, de lehetőség szerint három alkalommal szeretnénk megszervezni az országos bajnokságot évente – vélekedett Nagy Zsolt.

Képek forrása: Portrait Maffia Facebook 

Hirdetés