Hihetetlen: ezt mondják a PMFC kizárásáról

Amint ismert, május 13-án öt élvonalbeli labdarúgócsapat (már korábban a Győr, majd a PMFC, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pápa) nem kapta meg a következő bajnokságra az NB I-es licencet. Most három egykori kiváló pécsi labdarúgó/edző véleményét kérdeztük az esetről. Egy szó mindegyikük válaszában szerepelt: „hihetetlen!”. Dibusz Dénes, Garami József és id. Dárdai Pál mondja el  véleményét.

Aligha foglalkoztatja a pécsi focibarátokat jobban más kérdés a napokban, mint a PMFC NB I-es licencének megtagadása az MLSZ első fokú bizottságától. Bár – sajnos inkább csak elvben – 26-án a fellebbviteli szerv még dönthet másként, a sokéves tapasztalat szerint erre csak igen különlegesen nyomós érvek alapján szokott sor kerülni.

Az alábbi hasábokon két generáció három jeles pécsi (mára részben ex-pécsi) képviselőjének véleményét olvashatjuk a döntésről, illetve – ha így marad – annak a pécsi foci jövőjére gyakorolt várható hatásáról. Nem meglepő, hogy mindannyian azzal kezdték: értetlenül állnak a döntés előtt, és szerintük a PMFC játékosai nem ezt érdemelték…
garami
Garami József mesteredző, az MTK szakmai igazgatója, a(z akkor még) PMSC talán legfényesebb sikereinek kovácsa hallhatóan a szavakat is alig találja, amint a telefonban elmondom, miről is kérdem a véleményét.

– Hatalmas meglepetés s nagy csalódás volt, amikor meghallottam a hírt. Főként, mert bár általában egyetértek az MLSZ-nek a labdarúgás érdekében hozott minden szigorításával, korábban ilyen drasztikus lépést sosem tettek. Arról nem is beszélve, hogy a csapat a zöld gyepen épp most mutatta meg, hogy minden nehézség ellenére érdemes az élvonalbeli szereplésre, a játékosok mindent elkövettek a pályán a bennmaradásért. Szerintem tehát hibát követne el a szövetség, ha másodfokon nem változtatná meg döntését, hiszen ez óriási pofon lenne az egész pécsi focinak, az utánpótlásnak. Ráadásul azt az örvendetes tendenciát is megtörné, amely szerint újabban ismét egyre több néző kezd kilátogatni a pályákra – tartott „védőbeszédet” egykori csapata mellett Garami József.

idősebb dárdai

Idősebb Dárdai Pált (Berlinben edzősködő fiát is utolértük, ám a Pécsi Hírek kérdésére ő úgy válaszolt, hogy mivel nem ismeri kellőképpen az eset hátterét, nem kíván véleményt formálni) ugyancsak fejbe vágta a hír:
– Nem hittem volna, hogy ez megtörténhet, mi több, most sem hiszem, nem is akarok erre gondolni, meggyőződésem, hogy másodfokon meg kell változnia ennek a döntésnek. Robert Jarni és gárdája küzdött, hajtott, mindent megtett az NB I-ért, és ha ők röpülnek, azzal az utánpótlás fejlődése is hatalmasat zuhanhat vissza. Pécs nem NB III-at vagy NB II-t érdemel, nekünk továbbra is az élvonalban a helyünk – formált határozott véleményt a PMSC egykori kitűnősége, majd utánpótlásedzője, nem mellesleg éppen regnáló szövetségi kapitányunk édesapja.

dibusz dénes
Dibusz Dénes, aki most érdemelte ki a HLSZ-től az idény legjobb kapusa kitüntető titulust, korosztályához illően a netről értesült a hírről. Ahogy fogalmazott, az első pillanatban nem is tulajdonított neki jelentőséget, hiszen a tapasztalat szerint „a hiánypótlások után eddig másodfokon mindenkit benntartott a bizottság”.

Aztán elmélyülve a bővülő hírekben, elemzésekben rájött, hogy most kicsit nagyobb a baj, úgyhogy ma már csak értetlenkedik, hiszen az utóbbi időben korábbi csapattársaival beszélgetve úgy értesült, hogy a PMFC-nél „rendben mennek a dolgok”.

– A csapat játékán sem látszott, hogy fizetési vagy más problémák lennének, tisztességesen bent is maradtak, így nehezen fogadom el a döntést, remélem, hogy a pécsiek még elő tudnak rukkolni valami olyan döntő érvvel és bizonyítékkal, ami alapján ugyanitt folytathatják – reménykedett az ex-pécsi hálóőr.

Fotók: PMFC.hu, Rangadó.hu

Hirdetés