4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálIdén újra 200 millió a direkt sporttámogatás

Idén újra 200 millió a direkt sporttámogatás

A tavalyi kiugró esztendő után, amikor 300 millió forint jutott e célra, idén ismét a 2011-2013 között megítélt 200 millió forintot különítettek el a város büdzséjében célzottan a sportra. Az önkormányzat azonban összességében – más jogcímeken – ennél lényegesen többet költ erre. 

Abban nincs vita, hogy az érdekeltek szerint nemhogy sok, de elég sem lehet soha egy adott terület önkormányzati támogatása, ahogy az idei 200 milliós pécsi sportpénz többszörösét is biztosan el lehetne költeni. Ám a város összköltségvetése jelenleg ennyit tesz lehetővé, ahogy Sztojkovics Éva, az önkormányzat népjóléti és sportbizottságának elnöke fogalmaz. „A tavalyi év kiemelten jó volt ebből a szempontból, ám a város működési költségeinek fenntarthatósága miatt vissza kellett térni a korábbi pár esztendő gyakorlatához”.

Ebből az összegből részesednek elsősorban azok a jelentősebb és a városi sportcélokat leginkább megtestesítő sportklubok, egyesületek (lásd táblázatunkat), amelyekkel az önkormányzat épp a biztonságosabb és könnyebb tervezhetőség érdekében három évre szóló, fix összegű megállapodásokat kötött. Ez az összeg 163,5 milliót tesz ki, vagyis a többiek összesen 36,5 milliós közvetlen támogatásra számíthatnak a sportbizottságtól.

A városi sportcélú kiadás ennél persze jóval többre rúg, hiszen ezt meg kell toldani számtalan sportlétesítmény (benne, mint legnagyobbak, a sportcsarnok, az uszoda vagy a jégpálya) fenntartásával, a PSN Zrt.-n keresztül a sportiskola ezernyi fiataljának versenyeztetésével, az önkormányzat érdekkörébe tartozó diák-, szabadidős és tömegsport-rendezvények költségeivel. És nem utolsósorban, összeadva sok tízmilliós könnyítést jelent az érintetteknek, hogy több egyesület számos szakosztálya (elsősorban természetesen az élvonalbeli labdás csapatokkal, de ideértve például a diákolimpiai versenyek sokaságát is) meghatározott órakeretben jelentős kedvezménnyel veheti igénybe az önkormányzati létesítmények használatát.

Ugyan nem a várostól származik, de ugyancsak a pécsi sportcélokat szolgálja egyrészt a látvány-csapatsportágak által elérhető társaságiadó-forintok (tao) Pécsre érkező összege, illetve a kormány által kiemelt további 16 sportág állami támogatása, amelyek összességében éves szinten további több száz millióval gyarapítják pécsi sportegyesületek kasszáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő