12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaIsmét Baranyában a rali színe-java

Ismét Baranyában a rali színe-java

Október 8-9-én Komló ad otthont az Akácmézes-Rutin-Baranya-kupának, amelyen három ob- sorozat mezőnye is rajthoz áll. A közönség az Országos Rallye2 Bajnokság, a Historic Rallye Bajnokság és a TR Consult Rallye Sprint Bajnokság versenyzőit láthatja a mecseki gyorsaságikon száguldani.

Komló Városa és a Marco Racing Team 2003 óta várja ob-futamaira a versenyezni vágyókat és az érdeklődő közönséget. Tavalyhoz hasonlóan az idén is igen sokan neveztek az Akácmézes-Rutin-Baranya-kupára, hogy a felsőbb osztályok hivatalos évadzáró futamán felvegyék a harcot az ellenfelekkel és a másodpercekkel.

A közönség közel 140 autó száguldását nézheti végig: utóbbi az idei évben országos rekordot döntött, hiszen egyetlen bajnoki futamon sem állt rajthoz ennyi versenyzőpáros. A komlói futamot tehát nem véletlenül nevezik a Mecsek Rallye kistestvérének, népszerűsége bebizonyította, hogy a versenynek komoly létjogosultsága van a különböző bajnokságok életében.

Sorsdöntő lesz a verseny mindhárom bajnokság résztvevői számára. Az Országos Rallye2 Bajnokságban ugyan már eldőlt a bajnoki cím sorsa, ám a második és harmadik hely még kiadó. A Rádóczi – Szemmelroth (Honda Civic TypeR) és a Baksai – Nagy (Lada 2107) kettős számára komoly tétje van tehát a zárófutamnak.

A Historic Rallye Bajnokságban még izgalmasabb csatára számíthatnak a nézők, hiszen itt fog eldőlni, hogy a Wirtmann – Schneer, vagy a Felián – Papp kettős (mindketten Ford MK1) térhet-e haza a bajnoki címmel a „zsebében”. A historic népes mezőnyében – akárcsak a nyári EB futamon – 18 versenyzőpáros áll rajthoz, ami szintén a komlói futam népszerűségét jelzi.

A TR Consult Rallye Sprint Bajnokság kettősei számára is sorsdöntő lehet az Akácmézes-Rutin-Baranya-kupa, ugyanis az élen álló két baranyai páros – Ranga Péter-Hideg László és az Amrein Tamás-Schmidt András kettősök (mindketten Mitsubishi Lancer Evo 9) között mindössze kettő pont a különbség hét verseny után a bajnoki tabellán, előbbiek javára. Ugyan nekik a komlói versenyen kívül hátravan még egy bajnoki futam, amely dupla szorzós lesz, de a győztes akár már a Mecsekben bebiztosíthatja bajnoki címét.

Ranga Péter tavaly az év második felében kapcsolódott be a Rallye Sprint Bajnokságba, de idén már teljes erőbedobással és igen sikeresen veszi az akadályokat a bajnokság futamain. A pécsi versenyző reméli, hogy idén célbaérnek a versenyen – tavaly ugyanis a hatodik gyorsaságin az élről kellett kiállniuk egy kicsúszás miatt –, előnyükre válik a pályák ismerete és a győztesnek járó serleget vehetik át a díjkiosztón. Ebbe azonban lesz némi beleszólása az Amrein – Schmidt kettősnek is, akik szintén nyerni szeretnének Komlón. A páros mindent megtesz majd azért, hogy megbízhatóan és minél gyorsabban teljesítse a távot, és elsőként gurulhasson át a céldobogón.

Az Akácmézes–Rutin-Baranya-kupa programja:

Október 8-án (szombaton) zajlik az itinerek átvétele, valamint a kötelező adminisztratív és technikai átvétel. A verseny költségvetésének szűkössége miatt, az autósportbarátoknak le kell mondaniuk a verseny védjegyévé vált, és a versenyzők, valamint a nézők körében is népszerű belvárosi prológról, de október 9-én (vasárnap) reggeltől estig a versenyről szól majd minden.

3×3 gyorsasági szakasz várja a versenyzőpárosokat, sorrendben a Hetvehely – Kővágószőlős (12,2 km), a Remeterét-Lapis-Árpádtető (9 km) és a Vasas–Zobákpuszta (5,3 km) közötti gyorsasági szakaszokon harcolhat a stopper ellen a népes mezőny.

A versenyt követő ünnepélyes célceremóniára és díjátadásra vasárnap 15:30-tól, Komló belvárosában, a Városház téren kerül majd sor.

ÚTLEZÁRÁSOK:

A verseny miatt a következő helyeken és időpontokban lesznek útlezárások:
Hetvehely – Kővágószőlős közötti összekötőúton 2011. október 9-én (vasárnap) 6 és kb. 19 óra között,
Remeterét és Árpádtető között 2011.október 9.-én (vasárnap) 6 és kb. 19 óra között,
a Vasas – Béta – Zobákpuszta összekötőúton 2011. október 9.-én (vasárnap) 6 és kb. 19 óra között.
Az útvonal a Pécs – Bakonya közötti Pannon Volán autóbuszjáratot is érinti: a 14 óra 30 perckor esedékes járat Pécsről Kővágótöttösig közlekedik majd, Kővágótöttös és Bakonya között egy mikrobusz fogja oda-vissza szállítani az utasokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő