Ivanics és Vidákovich nyerte a Tourt

Az immár hagyományos dupla futammal ért véget a Tour de Pécs kerékpár-versenysorozat idei évada is. Az összesen 12 versenyen kétszáznál több kerekes szerzett pontot – a férfi és női elit végső győztese, Ivanics Gergely, illetve Fáy Krisztina már menet közben oly sokat, hogy trófeájukat a zárónap eredményétől függetlenül nem fenyegette veszély.

A férfi elit győztesei a dobogón, a díjakat átadó Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (jobbról), illetve a sorozat főszervezője, Herke Szabolcs gratulációi után (Forrás: fotoplus.hu)

Amennyire pechesen indult (a rossz időjárás miatt rögtön az évadnyitó futamot el kellett halasztani), olyan sikeresen zárult a 12. éve és 12 futama ellenére immár cseppet sem tucatversenynek számító Tour de Pécs. Pedig búcsúzóul ezúttal is dupla terhet tettek a szervezők a bringások vállára, hiszen előbb délelőtt Orfűn, a Pécsi-tó körül kellett a 65 kilométeres sík országúti körversenyen helytállniuk, aztán rövid pihenő után a Mecseken átvágva egy újabb, 18 kilométeres hegyi országúti szakaszon, hogy a végén a pécsi tévétoronynál megpihenhessenek.

A Kilátó Étterem Nagydíj céljában az elit kategória mezőnye összesen 834 kilométeres idei össztávot tudhatott a lábában, többnyire baranyai tájakat maga mögött hagyva, ám az esztendő újdonságaként egy önálló horvátországi kör is szerepelt a kiírásban. A viadal nemzetközi hírét ezen túlmenően a rendszeresen rajthoz álló horvát, szerb, szlovák és román kerékpárosok is erősítették.

A zárónap első feladatának kellemetlen közjátéka volt, hogy a jó tempót diktáló mezőnyben az 5. körben ketten összeakadtak, majd pillanatok alatt vagy húsz kerekes követte őket a földön. A gyorsan érkező egészségügyi szolgálatnak szerencsére csak horzsolásos sérüléseket kellett ellátnia, így végül a legpechesebb két bukó kivételével mindenki folytathatta a küzdelmet. A 8. kör végén hárman meglógtak, és óriási hajrában döntötték el a helyezések sorsát.

Délután az Orfű – tévétorony közötti hegyi futamon dőlt el a legtöbb összetett helyezés sorsa is, így hatalmas küzdelem alakult ki a dobogóért. Lapis-tetőre Horváth Zoltán vezetésével érkezett fel egy háromfős elmenés, de lefelé utolérte őket az élmezőny, így az utolsó hosszú kaptatóra maradt a döntés. Ismét Horváth akciózott, ám az elit mesterei végül lehajrázták.

Az összetett elit kategóriában a Pécsi Junior KE versenyzője, Ivanics Gergely – ráadásul immár ötödször – gyűjtötte a legtöbb pontot. A hölgyeknél kettős pécsi siker született, a junioros Fáy Krisztina lett az első, csapattársa, Vidákovich Sára előtt. A hobbistáknál szintén a klubot képviselő Horváth Zoltán állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Eredmények: Tour de Pécs 11. szakasz, Csofém Nagydíj, a pécsi kategóriagyőztesek:

Elit, férfiak: Ivanics Gergely (Pécsi Junior KE). Szenior: Erb Zsolt (Contact SE).
12. szakasz, Kilátó Étterem Nagydíj, a pécsi kategóriagyőztesek:
Elit, nők: Vidákovich Sára (PJKE). Hobbi: Horváth Zoltán (PJKE).
A Tour de Pécs 2010 összetett pécsi helyezettjei:
Elit: 1. Ivanics, 54 pont. Nők: 1. Fáy Krisztina (PJKE) 56, 2. Vidákovich, 37. Hobbi: 1. Horváth Z., 46, … 4. Nagy Gábor (CSE) 22, 5. Éder Patrik (CSE) 21, 6. Kovács Miklós (PJKE) 16. Szenior: 3. Erb Zsolt (CSE), 35.
A férfi elit győztesei a dobogón, a díjakat átadó Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (jobbról), illetve a sorozat főszervezője, Herke Szabolcs gratulációi után (kép: fotoplus.hu).

Szűcs Zsolt írása.

Hirdetés