8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaJakabosnak az ezüst is Amerikát érhet

Jakabosnak az ezüst is Amerikát érhet

Hat arannyal, négy ezüsttel és három bronzzal az éremtáblázat negyedik helyén zárt a magyar úszóválogatott a margitszigeti kontinensviadalon. A fényes sikerből két medáliával is kivette a részét a pécsi Jakabos Zsuzsanna (képünkön), aki kedvenc számában, 400 vegyesen három korábbi Eb-negyedik hely után állhatott föl végre a dobogóra.

Ha a különben ugyancsak pécsi születésű, ám úszóként már bajaiként tisztelt Hosszú Katinkát nem is számíthatjuk e sorba (talán nem mindenki tudja: az aranykovács úszó testvére, Gergely ma is a PVSK-Pannonpower NB I-es kosárlabda-csapatát erősíti), legnagyobb riválisa Jakabos Zsuzsanna az idei kultúrfőváros hírnevét öregbítette a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon.

Igaz, dr. Petrov Anatolij egykori tanítványa az utóbbi időben ugyancsak messze került a gyökerektől, azaz a kertvárosi ANK-uszodától. Az előző esztendőt ugyanis egyetemi ösztöndíjasként az Egyesült Államokban töltötte, onnan Pécs helyett Budapestre tért haza, ahol most Fehérvári Balázs irányítja a felkészülését.

És a jelek szerint igencsak eredményesen, hiszen az elmúlt esztendők „egy helyben toporgása”, és korábbi három negyedik hely után a mostani 4:37,92 perces idő jóvoltából végre bronzzá érett Jakabos Zsuzsanna rengeteg munkája. Amit aztán az Eb zárásaként 200 pillangón, 2:07,06-os egyéni csúccsal még ezüstté is tudott fényesíteni.

– Nagyon örülök ezeknek az eredményeknek és az időknek is, főként, hogy a korábbi, „dresszes” idejüket nagyon kevesen tudták még csak megközelíteni is az új szabályokkal. Én pedig szerencsére a sikeresek közé tartozom – utal a kitiltott „cáparuhák” jelentőségére.

Pici üröm az örömben, hogy bár Jakabos csaknem végig az élen úszott, az utolsó húsz méteren Hosszú Katinka valami fantasztikus hajrával hajszálnyival előtte csapott a célba.

– Mondhatnám, hogy ha már legyőzött valaki, örülök, hogy az éppen a barátnőm volt, és így mégiscsak a Himnusz szólt az eredményhirdetéskor, de attól ez még sajnos vereség marad… Sokan kérdezték, nem vettem-e észre, hogy utolért. De, igen, csak sajnos addigra teljesen kiúsztam magam, egyszerűen ott fogyott el az erőm. Semmi baj persze, lesz még időm a visszavágásra – tette hozzá bizakodóan.

Igaz, nem mostanában, hiszen, mint mondja, egyelőre elég a medencéből, és jöhet egy hosszabb pihenő. Persze, hol máshol, mint a Balatonon, utal azért arra, hogy ha nem is uszodában és hivatásszerűen, de vizet mindenképpen szeretne a közelben tudni.

Az Eb zárása után pedig egy igazán jó hírről is értesülhetett az összes ezüstérmes, köztük Jakabos Zsuzsanna is. Demján Sándor üzletember ugyanis, ahogy Peking után, most is jutalmazni kívánja az eredményes magyar sportolókat. Ám, amolyan igazi különlegességként nem a győzteseket, hanem a második helyezetteket. Hiszen, mint mondja, „mindig megszakad a szívem, amikor klasszis sportolók mikronnyi különbséggel leszorulnak a dobogó legfelső fokáról…”. Jakabos Zsuzsannának pedig külön is felajánlotta, szívesen támogatja, hogy újfent Amerikában készüljön, hiszen ott többek között akár a fordulóin is sokat lehetne segíteni.

A másik három pécsi nem jutott döntőbe

Jakabos Zsuzsanna mellett további három pécsi úszó állt rajtkőre az Eb-n. A PVSE-t az olimpikon Bodor Richárd, valamint az ifjú tehetség, Lengyel Anna képviselte. Ahogy Sántics Béla edző fogalmaz, utóbbi 200 pillangón és 400 gyorson indult, és bár előfutamából nem jutott tovább, egyéni csúcsot úszott, és 16 évesen számára egyelőre a tapasztalatszerzés volt a cél.

Bodor Richárd 50, 100 és 200 mellen szerepelt. A két rövidebb távon tovább is lépett a középdöntőbe, ám ott a 28,14 másodperces, illetve az 1:01,66 perces idők a végállomást jelentették. Az előfutam ideje (2:14,20) alapján 200-on is továbbléphetett volna – ám pechjére itt a magyar mezőnyből Gyurta Dániel és Molnár Ákos is előtte végzett, márpedig a szabály szerint egy nemzetből minden számban csak ketten folytathatják.

A negyedik pécsit, Financsek Gábort (Pécsi Sárkányhajó Úszó és Paraúszó Egyesület), úgy tűnik, lassan valóban örök ígéretnek könyvelhetjük el: a legutóbbi ob-n – igaz speciális körülmények között – úszott remek idő után most 50 mellen 28,02-vel a 16., 100-on 1:02,37-tel csak a 31. lett.

Szűcs Zsolt írása

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő