Két pécsi a legértékesebb tíz magyar sportoló között!

A minap megjelent Forbes magazin tavaly után másodszor, újra közölt egy tízes ranglistát a hazai élsportolókról, méghozzá két pécsi kiválósággal is. A magazin a lista összeállításakor 60%-ban a tavaly elért eredményeket, 40%-ban pedig azt vette szemügyre, pénzügyileg mennyire érdemes a kiválóságokba fektetni képességeik alapján.

Nem nehéz kitalálni, ki végzett az első helyen megvédve tavalyi pozícíóját: az úszónő, akit jelenleg a világ legjobbjának is tekinthet a sportág, Hosszú Katinka. De ami számunkra fontos: két pécsi is befért a magyar élsportolók közé!

Jakabos Zsuzsanna

A 26 éves pécsi úszófenomén az Apáczai Nevelési Központ úszóegyesületénél kezdte pályafutását, első komolyabb eredményét 2003-ban érte el, rövid pályás magyar bajnok lett. Európa- és világbajnokságokon sorra hozta a jobbnál jobb eredményeket, a 2008-as pekingi olimpián is döntőbe jutott több számban is, váltóban 6. helyezést ért el. Minden évben sorra hozta az érmeket világversenyekről, és több országos csúcsot is sikerült megdöntenie. Részt vett a londoni olimpián is.

2013-ban követte edzőjét, és Győrbe igazolt.

2005-ben az év magyar úszójává választották, 2008-ban pedig kiérdemelte a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet is.

Michelisz Norbert

A túraautó-világbajnok 1984-ben született Himesházán, a Pécsi Tudományegyetem műszaki karán diplomázott le 2011-ben.

Komolyabb eredményeket 2008-tól kezdett elérni már nemzetközi szinten is. 2010-ben kezdett el versenyezni a Zengő Dension Team színeiben a WTCC túraautó-világbajnokságon Seattal, később BMW-vel. 2012-ben szerzett világbajnoki címet a nem gyári autók versenyében, 2014-ben negyedik lett.

Tavaly ismét világbajnok lett ugyanebben a kategóriában, a privát autók között, ám év végén bejelentette, hogy a hosszú együttműködés után elhagyja a Zengő Dension Team-et, idén már gyári Hondában áll majd rajthoz.

Micheliszt 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Íme, a Forbes magazin idei top 10 magyar élsportolója:

1. Hosszú Katinka (úszás)

2. Cseh László (úszás)

3. Michelisz Norbert (autóversenyzés)

4. Nagy László (kéziladba)

5. Dzsudzsák Balázs (labdarúgás)

6. Babos Tímea (tenisz)

7. Gyurta Dániel (úszás)

8. Jakabos Zsuzsanna (úszás)

9. Miklós Edit (alpesi sí)

10. Kiss Norbert (autóversenyzés)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés