Kiállítás nyílt Rómában a magyar sportról

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg a magyar sporttörténet nevezetes eseményeit és világhírű magyar sportolók relikviáit bemutató kortárs művészeti kiállítást Rómában.

hirdetés

Beszédében – tudatta a NEFMI közleményben az MTI-vel szombaton – megköszönte a kiállítók és a művészek munkáit.
„Művészetüknek köszönhetően a tárlat valamennyi vendége újra átélheti, felelevenítheti a különféle, itt megörökített sporteseményeket, azok legmegrázóbb mozzanatait, különféle vetületeit” – mondta.

„Az olimpiai éremtáblázaton tradicionálisan mind Olaszország, mind hazám igen előkelő helyet foglal el, így mindkét nemzet rendkívül büszke lehet élsportjára – hangsúlyozta Czene Attila. – A magyar kormány célja azonban nem csupán az, hogy Magyarország sportnemzet legyen! Szeretnénk felzárkózni az uniós átlaghoz. Arra szeretnénk ösztönözni lakosainkat, hogy példát véve a legjobbakról, a magyar sportolók kimagasló eredményeinek megtartása, hazánk sportnemzet státuszának megőrzése mellett váljon a magyarság is sportoló nemzetté.”

A sportvezető külön is kitért a vízilabdára:
„A számos vízhez kötődő sportág közül tradicionálisan igen szeretett sportágunk a vízilabda is, amely itt Olaszországban is komoly hagyományokkal rendelkezik, nem csoda hát, hogy e kiállítás anyagában is feltűnnek ezen sportág relikviái. Örömteli, hogy napjainkban is számos neves, magyar vízilabdázó élhet idegenlégiósként itt Olaszországban, aki tudásával, tapasztalatával hálálja meg mindazt a szeretetet, amivel az itt élők fogadták, befogadták őket” – fogalmazott.

A Római Magyar Akadémia év elején hirdetett pályázatot magyar képzőművészek, illetve felsőoktatási intézmények hallgatói számára a 2012-es Magyar Sportév alkalmából. A műveket tizenöt magyar olimpiai sportesemény témája alapján kellett elkészíteni, a szakmai és a társadalmi zsűri végül 25 művész több mint 30 alkotását választotta ki.
Az „Események-relikviák-reflexiók” című tárlaton megtekinthetőek Kárpáti Tamásnak a Hungarikonok című gyűjteményéből kiállított relikviák, mint például Puskás Ferenc ballábas cipője, Papp László ökölvívó kesztyűje vagy Grosics Gyula meze. A képzőművészeti kiállításhoz kapcsolódik Kozák Lajos fotográfus tárlata is, melyet a Magyar Sportmúzeum bocsátott a Római Magyar Akadémia rendelkezésére.