Konkoly Zsófi döntőbe jutott!

Konkoly Zsófia paraúszó a pécsi Hullámfürdőben 2016. április 22-én.

A sportlövő Dávid Krisztina légpisztolyban, az úszó Konkoly Zsófia pedig 400 gyorson bejutott a döntőbe a riói paralimpia pénteki versenynapján.

hirdetés

A cselgáncsozó Burányi Flóra elvesztette első mérkőzését az 57 kilogrammos súlycsoportban, az evezős Lőrincz Krisztina pedig az előfutamból a reményfutamba került.

A kerekesszékes Dávid Krisztina legerősebb számában remekül teljesített a 40 lövéses alapversenyben, 371 kört ért el, ezzel negyedikként biztosította helyét a magyar idő szerint 16.45 órakor kezdődő fináléban.

Az uszodában Konkoly Zsófia (S9) ötödikként ért célba előfutamában, 4:59.81 perces ideje pedig összesítésben a hetedik helyet érte, így a 100 méter háton előfutam nélkül döntős Adámi Zsanetthez (S2) hasonlóan este ő is döntőt úszhat.

A 26 éves Burányi Flóra – aki születésétől kezdve látássérült, s felnőttként teljesen elveszítette a látását, így kontúrokat sem lát az ellenfeleiből – a 2014-es világbajnok ukrán Inna Cserniak ellen kezdett, és 1:46 perc alatt kikapott.

“Egyszer dzsúdóztam már ezzel a lánnyal, akkor jobban elvert – mondta az MTI-nek a magyar sportoló. – A vezetőnk, Keserű József most azt mondta, szépen dolgoztam, nincs semmi gond, és összpontosítsak a következő meccsemre.”

A szabadkártyás, paralimpiai újonc Burányi Flóra – akinek az 1992-es barcelonai olimpia ezüstérmese, Hajtós Bertalan az edzője – később még legalább egy mérkőzést vív majd a vigaszágon. Következő ellenfele a spanyol Maria Monica Merenciano Herrero lesz.

A látássérült dzsúdósok két kézzel fogják meg ellenfelüket, majd ezt követően, a bírói jelzésre kezdődik meg a küzdelem. A vakok és látássérültek mindössze érzékelik riválisuk mozgását, és ennek megfelelően taktikáznak.

Az evezősöknél Lőrincz Krisztina (AS) hatodik lett előfutamában egypárban, így szombaton a reményfutamban folytatja majd szereplését a festői Rodrigo de Freitas Lagúnában. A versenyzők 1000 métert teljesítenek.