Kosárlabda: a teljes NB I.-et teszteli a szövetség

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) hamarosan a női és férfi NB I. valamennyi csapatát leteszteli. A vizsgálat során a koronavírus antitestek számt nézik majd, így könnyen lehet, hogy később még pozitív PCR-eredménnyel is pályára léphetnek majd a játékosok.

Az MKOSZ a nemzetközi szövetség (FIBA) új protokollját mintaként felhasználva döntött úgy, hogy SARS-CoV-2 IgG szerológiai vizsgálatnak veti alá az NB I. csapatait, női és férfi vonalon egyaránt. A FIBA, a közelmúltban többször is előforduló, rövid időn belül elvégezett, egymásnak ellentmondó eredményt hozó koronavírus-tesztek miatt vezette be új szabályozását. E szerint, ha a szerológiai teszt alapján egy sportoló szervezetében az antitestek száma egy bizonyos értékhatáron belül van, akkor azt gyógyultnak tekintik, és akkro is pályára léphet, ha egyébként pozitív PCR-tesztet produkál.

A PécsMa megkereste a PVSK-Veolia férfikosárlabda-csapatának ügyvezetőjét, Bán Gábort, aki elmondta, hogy természetesen már felvette velük a kapcsolatot az MKOSZ a téma kapcsán.

– Már van egy tervezett időpontja is a vizsgálatnak, ami azonban változhat – mondta a sportvezető. – A tesztelést ugyanis úgy kell megszervezni, hogy ha egy városban van több csapat is, akkor azok egy időben tudjanak elmenni a tesztre. Női vonalon a PEAC-Pécs és a PINKK-Pécsi 424 is érintett, mint NB I.-es csapatok, így hármunknak kell összehangolni, hogy melyik napon tudjuk elvégeztetni a vizsgálatokat. Ez egy kötelező tesztelés, csapatonként 20 emberen lehet elvégezni, és a szövetség finanszírozza, így a kluboknak ez nem kerül semmibe.

Az MKOSZ így szeretne pontosabb képet kapni arról, hogy milyen szinten érintett a hazai kosárlabdaélet krémje a fertőzéssel.

Hirdetés